Och vad är din åsikt då?

Igår höll jag en heldags workshop i värdegrundsfrågor på NTI-gymnasiet i Umeå. Ord som värdegrund kan kanske låta rätt flummigt och oviktigt, men för alla oss som älskar diskussioner blev det en otroligt givande dag!

Personalen fick ta ställning till en rad olika frågor och moraliska dilemman – och hela tiden fundera kring sin egen hållning. Som workshopledare är min uppgift att hjälpa deltagarna hitta sina åsikter, låta alla komma till tals, att vända och vrida på argument och ge utmaningar som kan ge stretching för hjärnan. Ibland kliar det i fingrarna att själv kasta mig in i debatten, men det är också givande att lyssna till alla tankar och argument som kommer upp.

Man blir förvånad över både sig själv och andra. ”Vad är min åsikt egentligen?” ”Tycker du sådär?!” ”Skulle jag agera som jag tror, om det verkligen kom till kritan?” ”Men vad händer om jag…?” Men genom att stöta och blöta blir man gradvis tydligare inför både sig själv och andra. Och ibland kan det till och med vara läge att ändra sig – när andras argument landar bättre än ens egna.

Exercise for mind and soul.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *