Nästa steg i energiprojekt

Igår firade vi både avslut och nystart på samma gång, i ett samarbetsprojekt om energi. Under fyra månader har jag lett ett förstudiearbete för att undersöka förutsättningarna för ett innovativt partnerskap som håller på att växa fram mellan Umeå Energi och Västerbottens läns landstings fastighetsdel, och nu var det dags för slutredovisning av resultatet.

Branschen är onekligen inte mitt expertområde – däremot har jag bidragit med erfarenhet om processer, utvecklingssatsningar, kommunikation, att identifiera kärnfrågor för verksamheter och lyssna in vad medarbetare och chefer tänker och tycker. Och under resan gång har jag fått lära mig massor om redundans, marklagring, energisystem och andra tekniska ämnen från ingenjörerna.

2016 tar partnerskapet steget vidare med en testperiod på sex månader, och jag kommer att finnas med som koordinator för de olika delarna i satsningen. En spännande process när kreativitet, innovation och ingenjörsmentalitet får stråla samman i både krockar och helt nya sätt att jobba!

Lite oväntat att jag skulle tycka det var så intressant med ett område som el, värme och kyla, men allt som leder till att rucka på gamla systemgränser, skapa nya hållbara lösningar och klara förbättringar för medborgarna kan jag verkligen gå igång på. Om vi lyckas med ambitionerna och hypoteserna håller, så kan det här bli det första partnerskapet i sitt slag mellan ett landsting och ett kommunalt energibolag. Och att få vara med och bereda vägen för den utvecklingen är förstås också en extra drivkraft.

Umeå Energi och VLL
Trångt rum men öppna diskussioner på avslutnings- och upptaktsmötet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *