Mötesplats Lycksele 2014

Innovationsworkshops, konferensföredrag på temat kulturell tillväxt och så mingel med 300 länsbor. Skulle kunna vara högtravande floskler och ett trist arrangemang, men blev tvärtom en riktigt lyckad mix!

4-5 juni hölls Mötesplats Lycksele, utvecklingsdagar som Region Västerbotten arrangerar varje år. Detta var andra året, och mitt första besök. VK:s Ingvar Näslund har sammanfattat intrycken bra i sin krönika och jag kan inte annat än att hålla med om det han skriver. Det visade sig vara en viktig mötesplats, där just mixen mellan politik, näringsliv, akademi och det civila samhället känns både upplivande och nödvändigt. (Lite mer näringsliv och problematiserande självkritik framöver bara, så blir det ännu mer intressant!) Gav mersmak, och jag kommer definitivt tillbaka nästa år.

MPL14_danspublik
Pausgympa! Mitt i konferenslyssnade behöver man röra på sig lite.

Det här med mingel och tomma artighetsfraser är egentligen inte min grej. Men här i Lycksele blev inramningen så pass inspirerande, att det faktiskt uppstod nätverkande på riktigt. Och det jag mest tar med mig från dagarna är just det: att man verkligen aldrig ska underskatta betydelsen av mänskliga möten.

(Illustreras av två mingelbilder tagna av fotografen Patrick Trägårdh – som för övrigt också visade sig vara en spännande person. Som alltid sker de mest intressanta samtalen bortanför kamerornas närvaro.)

MPL14_Jenny_Robert
Jenny Eklund och Robert Winroth, ordförande och vice ordförande i MP Västerbotten.
MPL14_mingel
Undertecknad med Aurora Pelli och Annika Sandström från Region Västerbotten.
MPL14_granglass
Kanske inte det viktigaste som hände under Mötesplats Lycksele, men definitivt det godaste: Granglass! (I lilla skålen till höger)

Och så tar jag med mig inspiration från den karismatiska forskaren Emma Stenströms föredrag. Hon var den som äntligen gjorde det hypade begreppet kulturdriven både begripligt, nyanserat och angeläget, genom sin erfarenhet från både ekonomivärlden (Handelshögskolan) och konsten (Konstfack). ”Ekonomiskt tillväxt kan vara ett medel, men aldrig i ett mål”, tyckte Emma som också menar att det är självklart att ordet tillväxt innefattar både ekonomisk och mänsklig tillväxt. (Yes!) Nästa steg är enligt Stenström Kultur 3.0, med ett samhälle som innehåller följande ingredienser:

Kreativt Samhälle & Kulturdeltagande

  • Öppenhet för innovation
  • Välfärd och välmående
  • Hållbarhet
  • Integration
  • Nya affärsmodeller
  • Livslångt lärande
  • Mjuk makt – attraktivitet

Kanske lite svårbegripligt när det sammanfattas såhär i efterhand, men helt klart väl att fundera vidare på, när vi ska vara med och skapa framtidens samhälle!

MPL14_kultur

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *