Landstingskonferens med nya inslag

I nittotalsfilmen Måndag hela veckan får huvudpersonen (Bill Murray) återuppleva samma dag, om och om igen. Jag har fått en liten glimt av liknande, genom den här veckans moderator/föreläsningsuppdrag. En fascinerande upplevelse.

Landstinget i Västerbotten ordnade 20-21 januari en temadag för alla sina sekreterare och sin administrativa personal. Eftersom det handlar om så många personer, och alla inte kan vara borta från jobbet samtidigt, så ordnades två likadana arrangemang två dagar i rad. Mitt uppdrag var att guida 250-260 deltagare per dag i genom programmet, presentera föreläsarna och intervjua dem efteråt, leda en paneldiskussion med med verksamhetschefer – och hålla den avslutande inspirationsföreläsningen.

Tidigare har jag skrivit om vad som krävs för att leverera på scen och bidra till ett bra arrangemang som moderator. Jag är också en rätt van föreläsare. Men aldrig tidigare har jag mixat de båda rollerna. Och aldrig förväntats återupprepa en krävande leverans två dagar i rad. En rejäl utmaning alltså.

Men nu är jag ju också en sån som verkligen går igång på utmaningar! Roligast är när ett uppdrag ger en möjligheter att höja ribban och växa i erfarenhet.

VLLkonf_Idun_platser
Förberedelser i Idun, Umeå Folkets hus. Snart kommer gästerna.
VLLkonf_publik_meditation
Publiken satt som ljus under alla föreläsningar. Nej, inte riktigt. 😉 Här görs en kort mediationsövning som Cecilia Duberg ledde.
VLLkonf_cecilia
Positiv psykologi var temat för Cecilia Dubergs föreläsning.
VLLkonf_Lottenochtolkar
Dag 1 hade vi hela tiden två tolkar som översatte allt som sades till teckenspråk och TSS – Tecken som stöd. Språkgurun och härliga språkpolisen Lotten Bergman föreläser här.
VLLkonf_moderatorJenny
Moderator-Jenny
VLLkonf_mikar
Mikfix.
VLLkonf_backstage
Lite skillnad på miljön bakom och framför kulisserna.
VLLkonf_panelsamtal
Panelsamtal pågår, bild från en av deltagarna i publiken.

Föredragen

Arrangörerna hade satt ihop ett intressant program, med information och inspiration från olika håll. Yrket läkarsekreterare håller på att förändras (numera talar man om medicinska sekreterare och vårdadministratörer) och yrkets utmaningar var förstås någonting som behandlade på olika sätt under dagen. Landstingsdirektören Anders Sylvan pratade om vikten av att utveckla den egna organisationen, och alla deltagare på temadagen fick chans att ställa jobbrelaterade frågor till samtalspanelen; verksamhetscheferna i ledningen.

Övrigt som bjöds på var Lära för livet – om styrkan i positiv psykologi med Cecilia Duberg, ergonomitips från Pernilla Ericsson, språkregler med roliga språkpolisen Lotten Bergman. Själv föreläste jag på rubriken 10 tips på hur du kan sluta slösa på din personliga energi, en mix av tanketräning och konkreta tips på hur vi kan jobba smartare.

Dag 2: Dags för en repris

Till min stora förvåning gick det faktiskt ännu bättre andra gången. (Misstänkte motsatsen, för ofta blir det bäst när man är på alerten, och att upprepa det man man gick igenom igår kan lätt bli avslaget) Det är svårt att leverera på topp flera gånger i rad, men det var som om alla vi medverkande och arrangörer blev tryggare, roligare och skarpare andra gången – och paneldiskussionen fördjupades. Oväntad men välkommen effekt.

VLLkonf_dag2
Dag 2: dags för en repris!
VLLkonf_suddigmoderatorJenny
Morgonsuddig moderator – på mer än ett sätt…
VLLkonf_publik_dag2
Publiken dag 2 är på plats. Stämningen är till och med något bättre än igår. Nu kör vi!
VLL-konf_Pernilla
Ergonomiexperten Pernilla Ericsson in action.
VLLkonf_gladJenny
Hurra! Packar upp den fina glasljusstaken vi fick i present, och är grymt stolt och glad över att allt gick så bra.
VLLkonf_present
Närbild på den fina glasljusstaken från Glödheta, som vi fick i tackgåva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *