“En del skulle säga att jag kastat bort 20 år av mitt liv”

För Lars-Göran Halvdansson tog det många jobbiga år innan han hittade ”sin grej” och vågade följa sin dröm. Men idag satsar han i stället allt på den.

larsgoranh_-09Det började rätt tungt. Som ung hade Lars-Göran Halvdansson uruselt självförtroende. Inte blev det bättre av att han hamnade i ett förhållande och ett äktenskap som inte var bra, och under många år var han allmänt olycklig och tappade alla sina ambitioner.

– Då fanns det inga tankar kring vad ska jag göra med mitt liv. Jag drömde bara om att ha det ”som alla andra”. Jag såg mig som världens loser, berättar LG, som han kallas till vardags.

Ett frö av hopp

Vändningen kom med några böcker om personlig utveckling. Tanken om man kan påverka sitt eget liv och hur man känner genom att tänka annorlunda blev LG:s hopp.

– Ett frö av hopp såddes hos mig. Tänk om det faktiskt vore så att jag kan göra skillnad! Men sen tog det ändå tio år innan jag långsamt kravlade mig ur tillvaron.

Inte värdelös

En avgörande händelse blev en skrivarkurs som Lars-Göran hoppade på, trots att han inte trodde han kunde. Och till sin stora förvåning fick han fin feedback på första uppgiften.

– Det var ofattbart, jag hade inte haft någon tanke på att jag kunde skriva! Inte jag, jag var ju helt värdelös på allt. Jag fick allt bättre självförtroende och självkänsla, ville bli något, ville bli bekräftad och synas.

Den första texten ledde till många fler och drömmen om att bli författare föddes. För att nå det målet behövde han ännu mer träning i att skriva, så Lars-Göran Halvdansson utbildade sig till journalist och fick frilanskontrakt med lokaltidningar.

Stegen vidare

– Jag utvecklades massor som människa under den här perioden. Jag gjorde hela tiden saker jag inte trodde jag vågade, och blev alltid positivt bemött. Det var fantastiskt! Till slut fick jag också mod att göra slut på mitt förhållande, efter 18 år tillsammans.

Intresset för personlig utveckling bara växte och han fortsatte ta steg närmare sin dröm. LG har på senare år utbildat sig till coach, börjat dra ner på journalistuppdragen och har äntligen skrivit den där boken han så länge drömt om. Boken heter ”Den magiska resan” och handlar om hans egen utveckling. Manuset är skickat till flera olika förlag, som hittills inte har varit intresserade. Men LG ger inte upp, trots avslag.

– Från början var det ett bekräftelsebehov; om jag fick en bok utgiven, då skulle jag bli någon. Men det har vänt; nu ska jag ge ut boken för att jag har något att berätta som är viktigt för andra människor.

Vad ger det dig?
– Det här är mitt driv, det som är mitt djupaste “varför”. Jag vill kunna ge något till andra, och bidra till utveckling. Att hjälpa människor ger mig en oerhörd tillfredsställelse, det gör mig glad och lycklig.

– Idag säger jag nej till allting som inte leder mig dit jag vill. Även om det är att säga nej till fasta inkomster. Jag vet varför, det här är mycket viktigare.

Det låter som om du gått från att vara väldigt rädd till väldigt modig?
– Jag har gått igenom ganska mycket, bland annat blivit av med jobbet flera gånger och sett att allting löser sig i slutändan. Det här har gett en trygghet som gör att jag vågar: jag vet att det kommer att lösa sig eftersom min dröm är så stark. Men förändringar kräver alltid mod, på alla nivåer. Jag är ofantligt tacksam att jag efter så lång tid vågar göra det jag vill och får bidra till andra.

Finns det någon fördel med att det tog lång tid?
– Ja, fördelen är att jag kan ha en otrolig ödmjukhet till andras situationer. Jag skulle aldrig skuldbelägga någon som inte vågar ta tag i sin dröm. En del skulle kunna säga att jag kastat bort 20 år av mitt liv – men många erfarenheter har gett mig så mycket, som jag inte vill vara utan. Jag kan inte se hur det kunde ha varit på ett annat sätt.

lg_fiske

LG:s tre tips om att hitta ”sin grej”

1. Börja med det som är roligast

– Ta fatt i det som känns som ett driv och våga göra det. Det du vill just då och våga gör det. Alla har något i sig som de är bra på, som de tycker är roligt att göra. Fundera inte så mycket på om det här rätt eller inte, eller vad är mitt slutgiltiga grej? Det kommer sen.

2. Var beredd på motgångar

– Det kommer alltid bakslag. Man känner sig livrädd, när man hamnar i nya situationer och utmaningar. Men det är bara att gå vidare. När du väl har känt tillfredsställelsen och ser vilken mening det verkligen ger, då kan du aldrig gå tillbaka. Det ger såna kvaliteer åt livet, då finns det inga andra alternativ.

3. Ge aldrig upp

Vad du än gör så ge aldrig upp, hur värdelöst det än känns. Varje försök ger framsteg, men man märker det inte själv förrän man tittar i backspegeln.
– Jag har själv gett upp oerhört många gånger. Egentligen. Från början ville jag bara spy på allt som hade med personlig utveckling att göra. Jag har försökt läsa, gjort övningar och gett upp. Om och om igen. Men drömmen har vägrat ge sig, någonstans har det funnits en drivkraft som gjort att jag tagit tag i det igen.

larsgoranh_-09Om Lars-Göran Halvdansson

Sysselsättning: Journalist, coach, nätverkare, författare.
Familj: Fru och tre barn, 20, 7, 6 år och ett barnbarn.
Drömmer om: Att ge ut böcker och att göra en positiv skillnad i människors liv.
Gillar: Det roligaste det jag vet är att tycka om andra människor. Större gåva i livet kan man inte få.
Ogillar: Ofrihet.

Foton: Marianne Näsström (porträttbild) samt Lars-Görans privata

Ta också del av

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *