De bästa knepen för att lyckas med dina mål

Målfokusering behöver inte vara tråkigt och krävande, utan tvärt om ett ovärderligt sätt att få fatt i ditt driv och att använda din passion till att konkret nå dit du vill.

vtecken_lrUtan mening och mål kommer vi sällan framåt. Huvudfrågan handlar kanske om hur vi kan omvandla ”goal setting” till ”goal getting”. Att ta en idé från tanke till handling – inte för att någon kräver det av oss, utan för att det gör att vi kommer närmare våra drömmar. Det kan låta som en floskel med ord som ”du kan komma vart du vill”, men i många situationer stämmer det verkligen också – om vi använder alla våra kvalitéer och tar hjälp av några enkla steg.

12 knep för att nå dina mål

1. Varför

Först och främst är det viktigast att veta varför du vill nå ditt mål. The big picture. Ditt driv, vad du vill uppnå. Vad som skulle få dig att kämpa för att uppnå målet oavsett vilka hinder som dyker upp längs vägen, vad det ger dig personligen. Här kan du läsa mer om det: Tio frågor för att hitta vad du egentligen skulle vilja göra, och Simon Sineks klassiska TED-tal om vikten av hitta sitt Why, how & what.

2. Gör passionerade planer

Din framtid ska inte kännas tråkig, stressad eller som en axelryckning. Du kan nå mycket längre än du tror! (För pepp och inspiration kan du läsa 99 citat om hur du får mer effekt) Här kan du drömma hur stort som helst, och inte låta dig begränsas av vad som kan tänkas vara möjligt eller inte.

3. Tremånaders-tänk med effekt

Vår tillvaro förändras alltid. Tre månader är ungefär den gräns för vad som vi kan ha realistisk överblick och kontroll över. Ju längre bort i tid målet ligger, desto större risk för att saker och ting ska ha förändrats så mycket att dina planer inte längre gäller eller fungerar. Plocka ner några av dina passionerade planer till tremånadersmål (de stora planerna har vi med ändå, och kan återkomma till med jämna mellanrum). Välj ett mål som får störst positiv effekt för att föra dig närmare din dröm.

4. Bryt ner till SMARTA mål

Poängen med metoden SMARTA mål är att sätta mål som du på förhand vet att du kommer att kunna nå. Det skapar ännu bättre förutsättningar för att du faktiskt ska lyckas. Här kan du läsa om exakt hur du gör för att sätta SMARTA mål som ligger inom din egen kontroll.

5. Arbeta dig bakåt

Utgå från ditt tremånadersmål/SMARTA mål och skriv ner allt du behöver göra för att komma dig dit. En slags actionplan som du kan bryta ner till veckor och dagar om du vill.

6. Tänk att du misslyckas

Vad är det värsta som kan hända dina planer? Lek med tanken: ”Hur skulle jag kunna agera för att det här ska bli så misslyckat som möjligt?” Om du vänder på de meningarna sen, så har du en perfekt lista på vad du bör göra för att lyckas.

7. Bygg på dina styrkor

Du är bäst på att vara du. Jämför dig inte för mycket med andra, utan använd strategier som bygger på dina egna styrkor, fördelar och vad du faktiskt tycker är kul. Dina tankar spelar stor roll här också; om du tror att du kommer att lyckas så är chansen mycket större att du i praktiken kommer att göra det också.

8. Räkna med motgångar

Det kommer att hända saker som gör att du tappar modet och lusten. Det inträffar alltid oförutsedda händelser och du kommer antagligen att stöta på förändringsmotstånd från omgivningen. Det behöver inte betyda att du gjort något fel, eller att det är ett tecken på att du ska ge upp. Det betyder bara att det är jobbigt ett tag, för att du håller på med förändringar (läs mer om nycklar till att hantera förändringar). Det är här många ger upp i stället för att hitta en ny väg för att komma förbi hindret.

9. Be om stöd

Det är skillnad på att vara beroende av andra för att kunna ta steg mot sina mål nå sina mål (vilket helst bör undvikas) och på att behöva andra för att få kraft, stöd, inspiration, tröst och pepp från omgivningen. Välj ut några du har förtroende för som du kan ha som bollplank när det går bra, när du vill diskutera något eller när det blir uppförsbacke.

Det finns enligt tidningen Forbes sex personlighetstyper som du behöver ha i ditt team eller samarbeta med för att nå framgång. Läs mer och se illustrationerna i artikeln The 6 people you need in your corner. Vilken typ behöver du mest?

10. Lockande målbild

Vad ska du göra när du når ditt mål? Fyll ditt mål med känsla, beskrivningar och firande. Hur känns det till exempel när du på din drömresa just landat landat och stiger ut från flygplanet? Vad gör du den där sista timmen på jobbet som du tänkt sluta på? Eller vad är det första du ska göra när du fixat det där projektet som du vill uppnå? Måla upp ett scenario du kan längta till.

11. Små steg varje dag

Gör något litet varje dag som för dig närmare ditt mål. Börja gärna dagen med det. Hellre en halvbra planering som utförs målmedvetet, än en fantastisk målstrategi som aldrig omsätts i handling… Lästips: Getting things done.

12. Fira!

Boka in ett firande, något roligt som du vill belöna dig med när målet är nått! Att även fira små delmål längs vägen är ett bra sätt att hålla engagemanget uppe.

gladahoppare_700PS: Man kan alltid ändra sig

Våra mål förändras ständigt, och om förutsättningarna förändras ordentligt kan det vara läge att börja om med nya, andra mål. Ibland kan det dock vara svårt att veta skillnaden på att ge upp för tidigt och vara insiktsfull nog att se när det är dags att börja om. Mitt tips är att då gå tillbaka till ditt varför och dina passioner och drömmar; där hittar du svaret på vad du ska göra.

Relaterade texter

OBS: I tiodagarsutmaningen får du bland annat personlig hjälp att hitta och utforma dina mål. Läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *