Coachning på distans – bättre än många tror

Jag har bestämt mig för att (nästan) enbart erbjuda coachning och handledning av nya klienter på distans, via Skype eller telefon. Av flera anledningar.

Visst, det är något speciellt att ses öga mot öga. Det händer en massa saker i mötet människor emellan, och jag har som rutin att alltid träffa mina klienter första gången IRL (om det är möjligt). Men med åren har jag också märkt att det finns många fördelar med att faktiskt inte befinna sig i samma rum, när vi ska prata om det som är viktiga saker för klienten.

angry_baby1
På distans vågar vi vara oss själva mer…

Det där som händer människor emellan kan nämligen också stå i vägen för att komma till kärnan. Oavsett om det handlar om personliga utmaningar, jobbfrågor som ska lösas eller något ämne som ska bollas, så är vi människor angelägna om att ha ett positivt samspel med vår samtalspartner. Men när vi befinner oss i trygg och avslappnad miljö, gärna på hemmaplan, och ”slipper” ta in en annan människas energi, minspel och fundera över den andres reaktioner, så vågar vi vara mer sanna – mot oss själva och mot coachen. Och då kommer vi längre i varje samtal.

För det är inte meningen att jag som coach eller handledare ska vara i fokus, och om jag inte syns och märks lika mycket, så blir det i stället ämnet som är i fokus i ännu högre grad. Sen går det ju alltid att komplettera med att skicka mejl och bilder för sånt som vi behöver se och få överblick om.

Från början är nästan alla skeptiska till det här sättet att jobba. Men de flesta brukar faktiskt bli positivt överraskade när de väl fått prova, och kan till slut tycka att det är rätt skönt att slippa se mig. 😉

För mig personligen är det också en bonus att inte vara bunden av en plats, vilket gör att jag nu i högre grad kan ta emot klienter från hela världen. (Har börjat testa coacha även på engelska vilket har varit en rolig utmaning som gett mersmak.)

Så kära intressenter och nuvarande klienter: ge det chans, om du har möjlighet. Det kan bli mer givande än du tror…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *