Att säga nej

”You have to decide what your highest priorities are and have the courage – pleasantly, smilingly, non apologetically, to say ”no” to other things. And the way you to that is by having a bigger ”yes” burning inside.”

/Stephen R Covey

nej_tackDet här citatet känns så klockrent och handlar verkligen om en av livets viktigaste och största utmaningar. Min egen utveckling kring ordet NEJ är ungefär såhär:

1) Under större delen av livet så sa jag nästan aldrig nej till något eller någon. Dels för att jag inte riktigt visste hur man gjorde. Dels för att jag inte riktigt vågade. Och dels för att jag tyckte (och tycker) att det mesta faktiskt är intressant, eller ger en möjlighet att förbättra, förändra, hjälpa någon eller lära mig något.

2) Så småningom lärde jag mig att se skillnad på sånt som tar energi och sånt som ger energi till mig. Jag lärde mig långsamt att säga nej till människor, uppgifter och sammanhang som inte var bra för mig. Först indirekt (genom att skylla på annat), sedan direkt. Det är inte enkelt, men nödvändigt; att visa sig själv vad som är viktigt genom att aktivt välja bort det som skaver eller faktiskt är oviktigt.

3) Nästa steg var och är nästan ännu svårare; att säga nej till människor jag tycker om och till saker som jag skulle vilja göra! Utifrån insikten om att ens tid, energi och fysiska/känslomässiga kapacitet har sina gränser, och att det är mitt eget ansvar att fördela mina resurser på ett klokt sätt. Att aktivt välja med hjärtat, men också utifrån kunskap om vad som faktiskt är möjligt – just nu. Även om det innebär att jag måste säga nej till något lockande.

Men det där med att säga nej och välja bort ”pleasantly” och ”smilingly”, får jag jobba vidare på… Det är inte roligt att göra vare sig själv eller andra människor besvikna. Men för varje gång går det lättare, genom att fokusera än mer på det stora ”Yes-et” som brinner som attan!

YES

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *