Att hålla koll på scen och bakom kulisserna

konferensmikrofon

Jag gör det 3-4 gånger per år, helst varken oftare eller mer sällan. Att vara moderator för ett stort arrangemang är väldigt speciellt; som att vara i direktsändning där tiden både springer iväg och stannar upp på samma gång, och där varje detalj är essentiell och extremt noga förberedd samtidigt som helheten och förmågan att snabbt improvisera när det behövs är nödvändigt.

För mig är det viktigaste att ingen i publiken egentligen ska märka allt jobb som pågår och pågått runtomkring, genom att skapa ett flöde av upplevelser under ett arrangemang – med rätt information presenterad vid precis rätt tillfälle. Det gäller också att våga synas och ta plats, men utan att ta över. Att vara det där kittet mellan arrangörerna och dom som är inbjudna för att föreläsa eller delta i en scendiskussion, så att publiken får ut det bästa av ämnet för dagen.

Kräver timing och total närvaro, perfektionism och samtidigt spontant, humoristiskt och flexibelt sinne. Det ger en otrolig endorfinkick när det varar, och stor trötthet efteråt.

Antagligen är det inte så för alla moderatorer. Dom som gör det ofta har säkert hittat ett annat, mindre krävande förhållningssätt. Annars skulle man aldrig orka. Men för mig är det viktigt att leverera det allra bästa jag har, för det arrangemang som jag för tillfället valt att representera, och jag kan helt enkelt inte göra det med vänster hand även om det ibland skulle vara önskvärt.

Så moderator kommer aldrig att bli ett huvudspår i mitt jobb. Får jag frågan om jag kan ställa upp utan förberedelser, ”för det tar ju inte så lång tid”, kanske vill man också att jag ska medverka gratis eftersom de inte avsatt pengar i budgeten för någon som ska hålla ihop dagen, presentera talarna och scenintervjua, och inte alltför sällan också hålla i en paneldebatt, så blir det alltså Nej till svar. Ska jag göra det, vill jag göra det ordentligt och professionellt.

Två uppdrag som däremot fått Ja, ser jag grymt mycket fram emot! Inleder året med att vara både moderator och avslutningstalare på en tvådagarskonferens för Västerbottens läns landsting, och två veckor senare tar jag mig återigen av  uppdraget som moderator för Stora Styrelsedagen i Umeå 2015, som StyrelseAkademien arrangerar. (Rapport från 2014 finns här)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *