”Var en glad och positiv härmapa”

Relationer är det bästa och kanske det svåraste som finns. Hur gör man egentligen för att bli omtyckt? – De flesta människor vill ha någon att vara tillsammans med, ingen vill vara ensam – oavsett hur gammal man är, säger relationsexperten Marie Hagberg som här bjuder på sina sju bästa tips.

holdinghands_600
Vi människor vill finnas med i ett sammanhang. Vi vill betyda något för andra människor. Det är ju liksom en del av poängen med livet. I arbetet hoppas vi att andra ska tycka att vi gör ett bra jobb. Och privat längtar de allra flesta efter någon att tycka om, att umgås med och få kärlek ifrån. (Och att vi inte gav mer tid till nära och kära är en av de saker vi ångrar mest).

–  Relationer är det mest grundläggande, det mest basala i livet. Tänk bara på små bebisar, om de inte blir gosade med så dör de, säger Marie Hagberg, som jobbat med att matcha ihop människor i många år.

Jobbar med relationer

mariehagberg
Marie Hagberg är kanske mest känd för sina insatser inom dejtingvärlden; hon är upphovskvinna till fyra relationsböcker, ett relationsspel och aktiviteter för singlar. Hon har också haft bemanningsföretag, jobbat med rekrytering, matchmaking, journalistik och PR. Marie driver numera sajten och tjänsten Hjälp en journalist, en länk mellan reportrar och intervjupersoner.

– Relationer går som en röd tråd i det mesta jag gjort. Jag har varit intresserad av ämnet ända sedan första klass, då en kille som hette Thomas satt bakom mig i klassrummet och flörtade med mig för att få de rätta svaren på matteprovet. Under hela skoltiden var jag fascinerad av att spana in vilka som var intresserade av varandra och lärde mig mycket av det.

Marie tycker att vi svenskar är lite för dåliga på att vara medmänskliga mot varandra, och jämför med amerikaner. Hennes före detta sambo var från USA och hon upplevde mycket positivt från den kulturen.

– Där sker allt mer spontant, man bjuder till exempel ut varandra på lunch för att fira födelsedagar, eller erbjuder jobb när någon blivit av med sin sysselsättning. Vi kan lära oss mycket av det.

Lyssna till sitt hjärta

En annan viktig aspekt av livet för Marie är att att göra det som är roligt.

– Det är så kul att hitta på nya saker! Jag tycker att det är för många som inte riktigt lyssnar till hjärta, som gör saker mest för att det är högstatus, eller för att tjäna mycket pengar. Så många jobbar ihjäl sig bara för att ha råd med materiella saker. Jag tycker att livet är för kort för det, och att man ska maximera roligheterna i sitt liv. Skit i att renovera det där badrummet – satsa på att må bra själv i stället så spelar det där badrummet ingen roll!

Jag bad om Marie Hagbergs bästa tips för att förbättra sina relationer – oavsett om det gäller vänner, kärlek eller jobb. Här är de sju viktigaste:

Maries sju relationstips

1. Visa intresse för din omgivning och inte bara för dig själv. (Till exempel via sociala medier)
– Det är viktigt och dessutom roligt; man kan ju allting om sig själv redan, då är det mer spännande att ta reda på andra människor i stället, då blir de glada.

2. Le!
– Många singlar går genom livet med mungiporna ner mot golvet. Det är inte särskilt attraktivt. Det finns alltid något att vara glad över, om inte – sätt en penna i mungipan bara för att träna, säger Marie och skrattar.

3. Fokusera på det du vill ha
– Ju mer vi fokuserar på något, desto mer är vi benägna att få just den grejen. Det kan vi använda till vår fördel och tänka goda tankar. Jag har själv en rutin där jag varje kväll tänker igenom allt jag är glad för. Min ambition är också att varje morgon tänka ut vad jag önskar mer av, men jag är lite för morgontrött för att alltid göra det…

4. Var en glad och positiv härmapa
– Om man verkligen vill ta sig in i  en annan persons hjärta, oavsett om det är en potentiell dejt eller en rekryterare, så är det bra att härma den personens kroppsspspråk, mimik, tempo och ta reda på minsta gemensamma nämnare – då tycker den andra personen automatiskt om en. Det är lite märkligt, men vi gillar personer som liknar oss själva, berättar Marie och tipsar också om att använda den andre personens förnamn lagom ofta.

5. Träna din sociala förmåga
– Alla kan träna upp sin sociala förmåga – precis som man kan träna allting annat. Äldre damer är bra att börja prata med, de älskar ofta att prata med allt och alla. Små bebisar är också bra att umgås med; de blir glada, man själv blir glad, och det smittar vidare på nästa person man pratar med. Ett annat tips för att öva på att ta kontakt med andra människor är att fråga folk efter vägen, även om man redan vet svaret. När det känns bekvämt kan man våga fråga om svårare saker, till exempel om personen skulle vilja fika med mig…

– Känns det jobbigt, fråga dig: vad är det värsta som kan hända om jag gör det här?

6. För den blyge: använd kontaktsignaler
– Om man gärna vill ha kontakt med andra men är lite blyg, så kan man använda kontaktsignaler, attribut som gör att du blir intressant. Det kan vara en ovanlig väska eller ring som drar blickarna till sig och leder till frågor, eller att skriver något knasigt på Facebook så att folk börjar prata med dig.

7. Vårda dina kontakter
– Jag tycker att man ska se på lite på vänner och kontakter som man ser som sin partner. Försök att uppvakta dem på olika sätt med jämna mellanrum; SMS, mejl, ring, skriv brev, och om man som jag är lite dålig på att hålla reda på när vi hördes av sist: skriv upp i kalendern. Gå igenom adresslistan i telefonen – vilka var det länge sen jag hörde av mig till?

Fakta om Marie Hagberg

mariehagberg_300Yrke: relationskonsult och PR-konsult. Författare till relationsspelet Catch och fyra böcker: Börja dejta! En lustfylld och praktisk guide i kärleksdjungeln, Nätdejting – allt du behöver veta, Konsten att misslyckas med sitt dejtande samt Handbok för singelmän.
Driver sajterna: Hjälp en journalist, Mmmarie
Egenskaper: rastlös, otålig och nyfiken
Brinner för: att göra det som är kul, och hitta på nya saker
Vill hjälpa: ensamma människor och hemlösa djur
Bästa egenskap i relationer: omtänksam.
Socialt: jag brukar säga att jag är en social eremit. Jag älskar att träffa folk i korta stunder, men sen vill jag gå hem och sitta för mig själv långa stunder.

Text: Jenny Eklund, Foto: Martina Wärenfeldt, Mstudio

Relaterade texter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *