Välbesökt social media-lunch med Simon Lindgren

Den andra lunchträffen för året slog Social Media Club Umeå besöksrekord. Omkring femtio personer slöt upp till lunchen på Norrlandsoperans restaurang, som gästades av sociologen och ungdomskulturforskaren Simon Lindgren.

Kreativa nätmiljöer var rubriken på det mycket intressanta föredrag som professor Simon Lindgren höll i. Här kan du ta del av hela filmade föredraget: Del 1 och Del 2.

Simon Lingren tog avstamp ur sin egen forskning kring nätfenomen som YouTube och fildelning och talade om hur det som tidigare betraktats som subkulturella rörelser och medel för underhållning och lek kan ses som meningsfullt, på flera sätt. Nya möjligheter till kunskapsförmedling och interaktivitet skapas genom att kreativa människor kan mötas på nya arenor. Teknisk innovation och utveckling sker genom samarbete av entusiaster runt om i världen, som exempelvis Open Source-rörelsen och nätencyklopedin Wikipedia.

Nätverkets rikedom och kollektiv intelligens var andra nyckelord som Simon tog upp. Genom nätverket skapas möjlighet till möten mellan människor med liknande mål och i ett nätverk kan olika kompetenser tas till vara på bästa sätt för att människor ska kunna skapa något stort tillsammans. Exempel på detta är bland annat fankulturer.

Föredraget avslutades med en frågestund, där framtiden diskuterades. I och med att nätet blir mobilt i större utsträckning, går nätkulturer från att bli subkulturella till att bli vardagskulturella. Vad händer med fildelningen i framtiden? Hur kommer tjänster som Spotify och Voddler utvecklas? Kommer all kultur bli tillgänglig i framtiden? Avslutningsvis uppkom även frågan om motkultur. Finns det en motkultur till nätkulturen?

Nästa lunchträff på temat sociala medier hålls sista fredagen i mars, och då blir diskussionsämnet det som snart varenda människa har ett förhållande till, nämligen Facebook.

Läs mer

– Om Social Media Club Umeå
– Infotech skriver om SMC Umeå: Sociala medier lockar

Bilder från lunchträffen

Simon Lindgren, professor i sociologi vid Umeå universitet.
Arrangörerna Anja Säker, Anders Carlsson och Jenny Eklund

6 reaktioner till “Välbesökt social media-lunch med Simon Lindgren”

 1. Jonas Sandström

  Gillar den otroligt charmiga bilden på mig där jag är mitt uppe i en diskussion 🙂

  Mycket intressant föreläsning för övrigt och nog fick man lite nya tankar och idéer alltid!

  /Jonas

 2. Jenny Eklund

  Det är ju det som är så spännande: alltid får man en ny tanke – oavsett om man är insatt eller helt nybörjare på sociala medier.

  Det fanns en annan bild där du ser lugn och samlad ut, men vi tyckte den engagerade var mer intressant!

 3. Ludophile

  ”social media-lunch”. Särskrivning är onödigt och fult.

 4. Micke

  ”social media-lunch” är ingen särskrivning, utan nästan korrekt skrivet (så när som på avsaknaden av versaler), eftersom klubben så käckt heter ”Umeå Social Media Club”. Vilket lätt leder till ”onödigt” svengelska konstruktioner 😉

 5. Johanna Löjdström

  Micke: det som Ludophile syftade på är nu korrigerat till ”social media-lunch” och stod tidigare som ”social media lunch”

 6. Jenny Eklund

  Ack ja. Svengelska gillar ingen av oss, och inte särskrivningar heller. Rubriken blev en nödlösning på ett språkligt dilemma (mitt fel), men nu är det ju hyfsat i alla fall.

  För övrigt gillar inte ens vi själva namnet på ”klubben”, men eftersom det är en nationell och internationell företeelse så valde vi att heta samma sak som de övriga.

  Versaler eller inte brottas jag ständigt med. Vet inte riktigt vad som är korrekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *