Vägen till professionell coach

Det här är en text jag dragit mig för att skriva. Helt enkelt för att ämnet inte går att formulera på ett rättvisande sätt.

I fredags tog jag ”examen” som diplomerad coach. En utbildning jag påbörjade hösten 2008, då mest för att ha som ett arbetsverktyg. Under perioden har dock upplevelsen av coachningen fördjupats, och jag valde att gå vidare på vägen mot professionell coach.

Utbildningen har varit processbaserad, och innehåller både teori och konkreta övningar, som egen coachning och egna provklienter.

Alla som känner mig vet att journalisten i mig har ett mycket kritiskt förhållningssätt till allt som andas ”flum” och pådyvlade sanningar, så mina kära kurskamrater och kursledare på Shift education (Anna Åberg och Ingrid Lindelöw Berntsson) har inte haft ett lätt jobb… Men jag upptäckte sakta men säkert att coachningen är så mycket mer än den amerikanska halleluja-framgångs-framtoningen som ibland skymtar i medierna och i folks föreställningar.

Jag skulle kunna berätta om den inre resa som alla deltagare gör under utbildningsperioden. Som jag har gjort. Upplevelsen av mening och mål, och att ha hittat en metod för utveckling som verkligen fungerar.

Jag skulle också kunna berätta om alla de viktiga aha-insikter som kommit på köpet under de här åren, och om hur coachningen verkligen hjälper människor att nå sin inneboende potential.

Men det är precis som med religion eller kärlek – det går inte riktigt att beskriva för andra utan att det låter banalt eller platt! Så jag ska nog inte ens försöka.

Däremot kan jag konstatera att coachning är ett förvånansvärt effektivt verktyg för att kommunicera och komma fram till lösningar, och som funkar på i princip vilket ämne som helst. Arbetsliv som privatliv.

Och det finns ingenting jag tydligare kan rekommendera till alla människor; som vill utvecklas, bli stärkta, har ett dilemma eller vill lära känna sig själv bättre.

Själv kommer jag att ingå i ett stall av coacher hos Coach Adventure, men fortsätter också jobba i det egna företaget Konkret Headway, med både gamla och nya kommunikationsinsatser och utbildningar. Hör gärna av dig med ett mejl om du vill veta mer om coachning eller är sugen på att prova!

Här kan du läsa mer om coachning och vad det innebär.

Här finns också lite bilder från Shift 2, påbyggnadsutbildningen som jag gick under våren 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *