Gästinlägg av Maria Appelqvist, professionell coach, forskare och medförfattare till boken Du och Din Jante: Reseguide i Janteland.

Vad är det som gör att vissa personer tycks intressera sig för sin personliga utveckling, medan andra tycks vara helt likgiltiga? Detta är en fråga som jag funderat över under den senast tiden, fast i termer av att vara ”turned on” eller ”turned off” på livet.

I min vardag, där jag bland annat ägnar mig åt att via föreläsningar skapa ett samtal på vilket sätt vi som människor begränsar oss själva genom att (o)medvetet låta Jantelagen upprätthålla vårt liv, våra arbetsplatser och organisationer, blir det väldigt märkbart att detta samtal som synliggör Jante är utmanande. Dock skall tilläggas att det även finns de som blir inspirerade – inspirerade för att de får plötsligt ett språk för att förstå vad de under sitt liv blivit utsatta för: Jantar i omgivningen.

Som coach ser jag att mitt jobb är att utmana – utmana så att du börjar utforska vad som finns bortanför din bekvämlighetszon. Det är då den inre kritikern och Janten dyker upp, den som säger att ”det kan jag väl inte?”, ”det får man väl inte?”. Rädslan för att göra bort sig, bli till allmänt betraktande och beskådande tycks vara alltför pinsam – inte undra på att människor hålls fast i sitt liv och de villkor som de skapat för sig själva.

Man gör som man alltid har gjort för att det är enklast och tryggast att göra på detta vis.

Om vi sitter fast i ett av våra livsområden (ofta kanske detta tar sig bäst uttryck i vårt jobb/karriär), så visar det sig att vi oftast sitter fast i andra delar av vårt liv. Därför menar jag att det inte går att skilja ut en pusselbit från sitt liv, man måste arbeta med hela personen utifrån hela deras liv.

Detta skiljer personlig livscoachning från all annan typ av coachning, som vanligen går under namn som ”viktcoach”, ”karriärcoach”, ”ledarskapscoaching”, ”hälsocoaching” etc – kärt barn har många namn. Gemensamt är att dessa fokuserar oftast enbart på vissa delar av ditt liv och glömmer därmed bort att se till HELA ditt liv.

Det finns ingen snabb fix. Det tar tid om du vill jobba med din personliga utveckling. Hur skall du till exempel kunna skapa dig en ny karriär om du inte har modet att tala för dig själv i ett intervjusammanhang?

Vad jag vill säga med detta är vikten av att akta sig för etiketter. Att få personer att bryta ut och leva sin passion, att hitta kärnan i sig själv och våga börja säga JA till att leva sitt liv fullt ut måste gälla på alla livsområden.

/Maria Appelqvist

Recommended Posts

Lämna en kommentar