time_liten”Hur ska jag hinna med att läsa och svara på alla hundratals mejl jag får varje dag?!”, är en vanlig fråga jag får. Ofta efterföljt av en desperat suck. (Det finns olika varianter på frågan också, men det handlar i huvudsak om att hinna med en stor mängd arbete som man egentligen inte vill ha.)

”Du kan gärna börja med att fundera på vad du kan göra för att inte få så många mejl till att börja med.” brukar vara mitt första svar.

 

Orka med

Vi har alla våra strategier för att hinna och orka med stora arbetsbördor. Men vi får inte mer gjort genom att arbeta ännu hårdare – även om det kan kännas så. Vi är ofta så upptagna med att jonglera alla bollar i luften som på olika sätt hamnat i vårt knä, och glömmer kanske att fundera på hur vi kan ta bort några bollar i stället.

Balans är inte samma sak som att göra lite av allt. För oss engagerade personer ger det oftast mycket mer att välja – och välja bort. Att fokusera på färre saker, och göra dem riktigt bra.

Fixa allt?

Det är nästintill omöjligt att på vara på topp när det gäller allt; att ha höga ambitioner på jobbet och samtidigt själv fixa ett tjusigt välstädat hem, att kunna lämna barnen sent och hämta tidigt på dagis eller fritids, avsätta tid att träna regelbundet, ”utveckla sig själv”, engagera sig i frivilliguppdrag, hjälpa andra, fixa fritidsaktiviteter för hela familjen och dessutom servera variationsrika hemlagade recept till varje måltid och ständigt ha hembakat i frysen.

Jaja, jag vet, tänker du kanske nu.

Och så är det ju –  vi vet egentligen att vi ofta siktar på mission impossible. Ändå så hamnar vi ofta där. I frustration och stress, för att vi inte hinner med det vi vill. För att vi inte lever upp till våra egna krav och föreställningar om vad vi borde göra.

Jämför oss med andra

Det är inte ju inte omvärldens fördömanden som gör att vi mår allt sämre och inte tycker att vi räcker till. Det är förstås vi själva som sätter press, genom att jämföra oss med andra, och förvänta oss framgång på alla områden i livet.

Så även om det är obekvämt, låt oss börja med att ta makten över vår tid och våga välja ännu mer – och välja bort.

Tre tips för att bli mer tidsmart:

  • Utse dig själv som chef över din egen tid. Du väljer själv vad du ska göra med din tid (även om det inte alltid känns så).
  • Välj bort minst ett område ur ditt liv – där det är ok att inte göra så mycket.
  • Välj ett område som du vill fokusera på – och gör det riktigt bra. Där du kan glänsa och känna dig stolt och nå de resultat du vill.

Vilka knep brukar du själv ta till för att få balans?

PS: Såhär gjorde fembarnsmamman och entreprenören Sara Bohlin, när hon till slut kom till en punkt då hon insåg att hon inte kunde fixa allt.

— — — —

Gillar du den här sortens texter? Välkommen att ta del av Effektbreven:

Recommended Posts

Lämna en kommentar