Tre års samarbete tar slut

Header-VBBL-orange

Egentligen gillar jag avslut och nystart. Att kasta sig in nya saker, bygga upp en verksamhet med allt vad det innebär i form av både kunskap och kontakter, utveckla, förfina och fördjupa sina färdigheter, och sedan dra lärdomar, avsluta och gå vidare till nya satsningar. Jag har nog aldrig jobbat längre än tre år med precis samma sak, upplägg eller grupp, och tycker om det flöde som det fria arbetssättet ger. Projekt och människor kommer och går, vissa är bara sköna att klippa banden med när det är dags, och andra tar man särskilt till hjärta och kommer att fortsätta ha i sitt liv – om än på andra vis –  framöver.

Det lilla gäng som nu jobbat tillsammans i projektet Västerbotten – berättarnas län i drygt tre år, har jag dock särdeles svårt att skiljas ifrån. Inte för att vi kanske gjort mer stordåd än andra (även om vi givetvis är oerhört stolta över vad vi åstadkommit när det gäller att boosta berättandet i olika former i länet). Utan kanske främst för att vi haft ett lysande samarbete i teamet. Trots att (eller kanske just därför?) vi alla fyra kommit från olika håll och haft helt olika arbetsförutsättningar; jag som kontrakterad konsult, en som anställd på kommunen i Skellefteå, en anställd som projektledare via Region Västerbotten i Umeå och en från Västerbottens museum.

Berattarprojektgrp
Projektgruppen i Berättarnas län; Marie Mandahl, Anders Karlsson, Marianne Folkedotter och jag (Jenny Eklund) sommaren 2012.

När jag summerar de år som gått i teamet så ser jag att det präglats av en lyckad kombination av professionalitet, öppenhet, ödmjukhet, omtanke, ambition, flexibilitet, tydlighet och ett ständigt omprövande av vad vi vill och ska göra. Jag är så tacksam för att få ha varit en del av det! Och som Maria i julevangeliet, så tar jag det till mitt hjärta och begrundar det.

När vi startade satsningen vid årsskiftet 2011/2012 så jobbade vi några veckor med att borra inåt; vad vill vi åstadkomma, och varför? En sak vi landade i var följande devis; ”Vi bidrar till att människor – och verksamheter – får syn på vem man är och vad man står för”. Vårt varför hamnade också på projektledarens anslagstavla som en viktig påminnelse:

Berattarnaslan_varfor

Många av alla hundratals människor vi arbetat med i projektet har vittnat om att så också blev resultatet. Och jag inser att vi även på olika sätt lyckades fördjupa den delen med oss själva.

Nu tar den här delen av resan slut, och det är dags att ta farväl och fortsätta på nya vägar. Själv kan jag summera kurser i corporate storytelling som jag hållit för ca 120 deltagare från både företag och offentlig verksamhet runtom i länet, och föreläsningar och aktiviteter för att lyfta storytelling som kommunikationsmetod för många hundra personer. Från och med nu fortsätter jag att jobba med storytellingkurser i egen regi, förutom en rad andra både nya och gamla verksamheter under 2015. Men om det kan vi orda en annan gång.
StartOfANewJourney

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *