Tips som gör livet enklare?

Tom Basson har identifierat 16 tips som han tycker gör livet enklare – och ökar produktiviteten i en populär bloggpost. Tipsen kommer från böcker, bloggar, ledare och hans egna erfarenheter från att skala bort och bli mer medveten om vad och hur han tillbringar sin tid.

Många mål och råd är bra och enkla. De har betydelse och kan göra skillnad i en stressig vardag.

Däremot så har jag en invändning, eller snarare tillägg (trots att jag själv lever efter de allra flesta av de där reglerna redan), och den är: Det finns inga metoder eller system som passar för precis alla.

skrivbordskaos

Många time management-råd handlar om olika mallade metoder för att att läsa mejl, jobba ostört, gå upp tidigt på morgonen och så vidare. Och visst kan det vara bra – men de stora perspektiven glöms bort. Och de personliga preferenserna. En del har till exempel har mest flyt på morgonen, andra är mer produktiva på kvällen. Och hur vi bäst hanterar mejl och tidsintervaller är helt olika från person till person.

För övrigt är det ofta mer intressant att fundera på hur jag sköter min planering och kommunikation än när på dygnet. Och göra de förändringar som verkligen ger effekt. Om jag till exempel får flera hundra mejl om dagen, så är det inte mer tidseffektivitet jag behöver, utan snarare fundera på hur jag kan förändra omständigheterna så att jag inte får alla dom där mejlen i min inbox.

Att hitta vilka andra vägar det finns för att lösa röran än att jobba snabbare och mer.

Men slutklämmen i texten är grymt bra, och pekar på det som är viktigast av allt. Genom att bestämma vad som verkligen gör skillnad i det jag gör, får jag balans, frihet och frid.

”In the end, it’s about priority. About deciding what really matters and, as Stephen Covey says, “putting first things first”! And so, as you simplify your life, may it increase your productivity and grant you a greater sense of purpose, and may it bring you great freedom and peace.”

Hur ser min egen lista för att göra livet enklare ut?

I mejlprogrammet från Mer Effekt får du ta del av våra ultimata tips för att göra livet enklare. De utgår snarare från frågor än från svaren och ser inte riktigt likadan ut som vanliga effektivitetstips. 🙂

Vill du ta del av listan så anmäl dig till Effekt-utskicken här i högerspalt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *