De viktigaste tipsen när du ska göra en livsberättelse

Jag får ofta frågan ”Hur gör man när man ska dokumentera sitt liv?” Mitt svar blir oftast: gör som du vill – huvudsaken att det blir av!
Men visst finns det också konkreta råd och tips som kan vara viktiga att tänka på.

Innehåll

* Bestäm syfte och mål. För vem berättar du? Varför? Vad ska resultatet bli? Alla behöver inte ge ut sina memoarer, de flesta dokumenterar för sin egen och familjens skull.
* Hur ska du berätta? Text, bilder, filmer, brev, blogg?
Välj utgångspunkt för ditt berättande: att skriva i kronologisk ordning eller utifrån olika associationer och teman. Det behöver inte ens bli en lång sammanhängande text; korta minnesglimtar eller en röd tråd – det bestämmer du själv.
* Berätta i jag-form.
* Det är bättre med vad som helst än ingenting. Sänk dina krav.
* Fakta och årtal är sällan det mest viktiga. Vad vi upplever, tänker och känner om det vi varit med om är det mest intressanta. Vad skulle till exempel du själv vilja veta om din mamma, bror eller bästa vän? Berätta om just det.
* Lite mer brutalt uttryckt: Om du visste att du inte hade lång tid kvar att leva, vad skulle då vara viktigast att dokumentera och föra vidare till anhöriga?
Censurera dig inte under skrivandet. Låt tankarna komma på pränt. Sen, när du skrivit klart, kan du fundera på om du vill ta bort vissa avsnitt eller lägga till – beroende på vem som ska läsa det du skrivit.
* Det finns ingen hundraprocentig sanning när det gäller minnen. Men så länge du är tydlig med att det är dina minnen, som du kommer ihåg det, så är det tillräckligt.

Praktiskt

Hämta gärna inspiration från dina gamla bilder, dagböcker, musik och brev – om det finns kvar.
* Gör gärna en livskarta eller livslinje för att få överblick. Markera viktiga hållpunkter i ditt liv. Vilka mönster och slutsatser får du?
* Avsätt regelbunden tid för ditt arbete. Oavsett om det är någon gång i veckan, lite varje dag eller en gång per år.
* Ha alltid papper och penna till hands och anteckna idéer och minnen när de dyker upp.
* Hitta ditt eget språk. Skriv och berätta ungefär som du talar. Grammatik och putsningar kan du få hjälp med efteråt.
* Skriv inte allt i ett enda långt dokument, från början till slut, det blir svårthanterligt. Starta parallella dokument med olika teman i ditt liv, gärna också en för ”tankeslask”. Mot slutet kan du pussla ihop dessa.
* Att göra det här arbetet tillsammans med andra ger inspiration och väcker minnen till liv, och du kommer längre än på egen hand.

Läs mer

Här finns mer information om projektet och handboken Skriv ditt liv.

Berättarskolan i Sveriges Radio Västerbotten, där min samarbetspartner Marianne Folkedotter (Sveriges enda berättarantikvarie) avslöjar sina bästa tips om hur man sätter ihop en berättelse!

En reaktion till “De viktigaste tipsen när du ska göra en livsberättelse”

  1. Pingback: 1 mars | 55Plus - Gräv där du står

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *