Tankesmedjan OmBildning är bildad

Måste bara tipsa lite om ett nytt högintressant projekt, för alla som är intresserade av bildning och pedagogisk utveckling: Tankesmedjan Ombildning.

Maken Thomas Fritz drar igång en tankesmedja med tre andra kloka personer: Mikael Andersson och Ingemar Svensson, som tidigare arbetat som utvecklingschefer vid CFL (Centrum för flexibelt lärande) samt Stefan Pålsson, omvärldsbevakare inom IT och lärande för bland annat KK-stiftelsen och Skolverket.

Ur beskrivningen:

”Tankesmedjan OmBildning ska arbeta för att lärare och beslutsfattare ska se och använda begreppet bildning som verktyg, metod och utgångspunkt för pedagogisk förnyelse. Vi kommer att arbeta utifrån en nytolkning av begreppet, som utmärks av att det fångar upp behovet av att fokusera på kunskap samtidigt som det betonar betydelsen av att våga tänka om och tänka nytt.

Bildning är tidsenligt kunnande och prövande nyfikenhet. Bildning blir en grund för individer och samhälle att möta möjligheter och utmaningar i en föränderlig värld. Vår syn på bildning tar utgångspunkt i olika skolpolitiska strömningar och erbjuder ett samlande alternativ. Serendipitet, kreativitet och klokskap är några av de ledord som kännetecknar vår syn på bildning och kommer att prägla vårt eget arbete med frågan.

En viktig utgångspunkt är att en ökad användning av IT har skapat nya arenor och fler tillfällen till lärande. Detta är en alltför undervärderad och outnyttjad resurs i skolvärlden. Internet är idag mycket mer än ett verktyg, och vi vill därför bistå lärare och beslutsfattare att bättre förstå och dra fördel av utvecklingen.

Om du också är intresserad av att prova nya stigar, känner att skolan förtjänar att vara mer än ett politiskt slagträ och kanske längtar efter pedagogisk förnyelse med både kreativitet och skärpa? Följ och stöd arbetet med att arbeta för bildning genom att bli ett ”fan” av OmBildning på Facebook.

Tillsammans kan vi skapa en rörelse för att använda och utveckla bildning som verktyg, metod och utgångspunkt för pedagogisk förnyelse.

Är du less på gamla hjulspår i Svensk skolpolitik?

Ser du också nya stigar som växer fram?

Välkommen att gå tillsammans med oss!”

Följ OmBildning via Facebook.

Uppdaterat- bloggat om OmBildning:

IT i lärarutbildningen

Café IKT

Anders Erenius om IT i skolvardagen

7 reaktioner till “Tankesmedjan OmBildning är bildad”

  1. Tomas Wennström

    Intressant och spännande. Lycka till!

  2. Pingback: Hyperfinder » Full fart framåt!

  3. Thomas Ekstedt

    Låter mycket spännande. Vill gärna följa arbetet i Tankesmedjan

  4. Pingback: » IT i lärarutbildningen Skolväskans blogg

  5. Pingback: » Tankesmedjan OmBildning Skolväskans blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *