Effekttankar blev stort uppslag i VK

I dagens lördagsupplaga av Västerbotten Kuriren (VK), länets största dagstidning, delar jag med mig av mina tankar om hur man kan få mer effekt i jobbet och livet.

VK_uppslag_JE_webb

Det var inte självklart för mig att tacka ja till förfrågan, även om det ofta är bra med uppmärksamhet idag. Ämnet kan missuppfattas, och det är lätt att viktiga nyanser försvinner. Men vill man vara en person som hjälper andra människor så får man nog gå med på att vara offentlig också…  Det var därför mycket roligt att när jag väl tog mod till mig för intervjun så möttes jag av den mycket respektfulla och intresserade reportern Catarina Saha, som dessutom ville göra Tiodagarsutmaningen innan vi sågs, för att själv och i praktiken testa på metoderna jag pratar om.

Resultatet blev ett stort uppslag, med både välskriven artikel, krönika, illustrationer och tipsrutor, och jag är tacksam för ett så proffsigt hanterat material. Här nedanför finns alla texter från artiklarna och krönikan.

(Är du nyfiken på hur det här ämnet kan appliceras i ditt eget liv så håller jag också workshops och kurser i ämnet. Här kan du läsa mer om kurserna Mer effekt i jobbet och livet.)

Nysta i ditt inre – och hitta din dröm

Vi blir olyckliga om vi lever hela livet i väntan på något annat, något bättre. Vi väntar på drömlivet som ska börja sedan; när jag vinner storvinsten eller varför inte den dag jag blir pensionär?
– Men hur skulle det vara om jag redan nu gjorde det jag drömmer om?

Det är Jenny Eklund som ställer frågan. Hon arbetar med personlig utveckling, och ger folk verktygen till hur de kan få ihop sitt drömliv med vardagsslitet.

–  Kanske kan det uppfattas som ett lyxproblem, att sträva efter att leva så nära sin drömtillvaro som möjligt, medan det finns folk som inte har jobb alls, säger hon.

Jenny Eklund kallar det för livskunskap, vetskapen om att jag bestämmer över mitt liv, om att privatlivet och arbetslivet hänger ihop.

Jenny Eklund har ett förflutet som journalist och redaktör. Numera är hon framgångsrik företagare, livscoach och utbildare, både i organisationer och för enskilda.

Hon ogillar den flåshurtiga tänk-positivt-andan som finns på sina håll i hennes bransch. Jenny Eklund har en mer pragmatisk inställning till livet.

–Det är okej att tycka att saker är jobbiga, att det är svårt att komma vidare i livet. Det kan vara  skitjobbigt och tufft att få ihop vardagen. Ingenting löser sig enbart för att vi tänker positivt, men om vi vågar ta makten över våra liv.

Inget pussel

Begreppet ”livspusslet” gillar hon inte.
– Det ger uppfattningen om att det finns en enda bild av mitt liv som är riktig. Livet är inget pussel, det är mer en ständig resa. Eller kanske en trasselsudd av garn.

En fråga som ger en bra vägledning till den egna drömtillvaron är: ”Hur skulle jag vilja leva ditt liv om jag hade obegränsat med tid och pengar?

– Den glöd som man ser i folks ögon när de får den frågan, den är stark. Och som svar får jag alltid en berättelse, alla har tänkt de tankarna.

Hon menar att vi inte ska behöva vänta på att få drömlivet. Jag kanske aldrig vinner storkovan på lotto, de ultimata förutsättningarna kanske inte kommer.Hur skulle det vara om jag började leva mitt drömliv redan nu? Är det helt omöjligt? Jag kanske kan göra det jag vill, men i mindre format.Närmare sina drömmar

Var lägger jag min kraft? Vad ägnar jag tiden åt? Lägger jag min tid på det som är viktigast?
Svaren på frågorna kan ge en vägledning till hur jag kan leva livet närmare mina drömmar. Samtidigt är många av oss duktiga på att begränsa oss från början.

– Vi hittar tusen anledningar till att vi inte kan genomföra det vi vill. Vi har inte tid, inte rätt utbildning. Vi skapar ett osynligt glastak för våra drömmar. Men det finns inget sådant, vi bara tror det.

Möjligheter

Jenny Eklund tar sin egen familj som exempel, och drömresan som de har velat göra. Familjen ville  avsätta ledig tid och göra en långresa till Nya Zeeland. Tanken var  att åka  om fem år. Men tankar kom om att kanske kunna förverkliga drömmen snabbare.

– Jag är otålig och tyckte att fem år var en lång tid. Så vi började kolla på möjligheterna. Resultatet blev en resa redan nu i vinter – en miniversion av den första drömmen.

Jenny Eklund kommer inte med pekpinnar, ingen ska förvänta sig en färdig mall över ”Lev ditt liv så här”. Var och en måste själv formulera vad de vill göra, och sedan kan Jenny erbjuda verktygen för att nå dit. Jenny Eklund tipsar också om att inte göra alltför långsiktiga planer för livet.

– Ha gärna storslagna mål och visioner. Men planera helst inte längre än tre månader fram i tiden, det är ungefär den tidsperiod vi kan ha kontroll över.

Jenny Eklund påminner också om att vi kommer att stöta på hinder.

– Om jag ska vara krass: det är aldrig läge att sätta nya planer i verket. och någonting kommer alltid att gå åt skogen.

Inte ge upp

Knepet är att inte ge upp då, att inte ta motgång som  ett tecken på att drömmen inte går att förverkliga.

– Allt handlar om att förändra sitt sätt att göra saker, och sitt sätt att tänka. Det är både det lättaste och svåraste som finns.

Läs mer på Internet:

Jenny Eklund jobbar bland annat med personlig utveckling på webben. Hon ger ut det som kallas effektbreven, med peppning och stöttning helt gratis. Läs mer påmereffekt.nu

 

…här är Jennys bästa tips

1. Att-göra-listan

Jenny var tidigare ett totalt listfreak. Utan listan var hon rädd att glömma bort vad hon skulle göra. Men när hon strök någon punkt så kom det snart till fem nya.

Hennes bästa tips är: Släng listan!  Den gör mer skada än nytta. Välj i stället en, två eller max tre saker som är viktigast varje dag. Allt annat som du hinner med är bonus.

2. Jag har inte tid!

Jag vill börja träna, men jag hinner inte. Jag skulle vilja läsa mer böcker, men tiden räcker inte till.
Jenny har själv haft väldigt stressiga perioder, och alla vet att svår stress leder till ohälsa.

Men vi har faktiskt tid, frågan är vad vi väljer att lägga den på.
Ta makten över din tid. Osthyvla inte, utan titta på områden i ditt liv som du kan välja bort under perioder. Fokusera på det som är viktigast.

3. Hur får jag det gjort?

Vissa saker får jag gjorda utan ansträngning, tycks det. Det går av sig själv. Andra saker blir inte gjorda, fast jag vet att jag behöver göra det. Och jag frågar mig varför.

Jennys recept är: Skit i varför! Sätt en deadline, när jobbet eller uppgiften ska vara utförd.

Antingen sätter du en orimlig deadline, tvingar dig själv att på ett par timmar skärpa till dig och komma en bra bit på väg med jobbet. Eller så sätter du en deadline i sista stund, bestämmer att du ska göra uppgiften klar så sent som möjligt. Och fram tills dess släpper du den, grubblar inte på den. Se också till att du får en konsekvens om du inte gör det du bestämt och fira när du är klar.

4. 80/20-regeln

Denna regel, kallad Paretoprincipen, handlar om hur 20 procent av det jag gör ger 80 procent av resultatet. Det är alltså en mindre del av jobbet jag utför som ger mest.

Jenny applicerar det här  på allt, för att träna sig i att prioritera det som verkligen ger resultat, och göra det riktigt bra.

Krönika: Hemligt uppdrag från livscoachen

Små förändringar ger stor effekt. Ärligt talat är jag först inte helt övertygad om att jag tror på Jenny Eklund när hon säger detta.  Snarare känns det som om det skulle krävas kraftåtgärder, stora omvälvningar, för att verkligen  skapa förändring i livet.
Men efter ett år som inte har varit mitt livs bästa, inte minst när det gäller hälsa och energi, är jag beredd på nya impulser och inspiration. Så jag testar Jennys recept.
Jenny Eklund har skapat 10-dagarsutmaningen, något som kan liknas vid en snabbkurs i personlig utveckling. Varje dag i tio dagar kommer ett mejl med utmaningar.
Mitt i mörkaste vintern blir den faktiskt en vitamininjektion. Jag ska inte avslöja vilka utmaningarna är, vill inte förstöra något för dem som inte har ”gått kursen”.
Men med hjälp av Jennys instruktioner i mejlen genomför jag tio utmaningar, en om dagen.
Mina närstående tycker kanske att jag beter mig ovanligt när jag rent bokstavligt bränner upp mina hinder eller när jag beter mig tvärt emot vad jag vanligen gör. En dag svarar jag inte bara nej, nej och nej på barnets frågor om att exempelvis få frukost framför tv:n, att få spela datorspel eller att få äta isglass före middagen. Jag svarar ja, eller kommer åtminstone med ett svar där nejet är lite inlindat.
Det känns som om jag får ett hemligt uppdrag varje dag när mejlet med utmaningen kommer.  Det är heller inga omöjliga utmaningar, utan saker där jag får öva mig i att göra lite annorlunda, tänka på ett lite nytt sätt.
Och det fungerar faktiskt. Det behövs inte en revolution. Det behövs bara att man tänker och gör något lite annorlunda så händer det grejor. Det är spännande att se. och dessutom faktiskt riktigt roligt!
/Catarina Saha

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *