Stora styrelsedagen i Umeå 2014

Samlar intrycken efter arrangemanget Stora Styrelsedagen. Jag tar med mig en hel del inspiration från talarna; om värdegrundsarbete som bas för all verksamhet, hållbarhetsfokus som ökar lönsamheten, passion och kreativa processer som resulterar i storverk – och trams som gör skillnad.

Och det bästa med att vara moderator för såna här intressanta arrangemang är att man får fråga superkunniga människor om precis vad man vill, och hjälpa dem få fram sina bästa tips och slutsatser. En mycket givande dag på jobbet!

SS_Basecamp

Basecamp. Manuspapper, penna, mikrofon och ett glas vatten är oumbärliga tillbehör.

SS_JE_scen

SS_arrangorer

Arrangörer från StyrelseAkademien och talare samlade.

Pär Lärkeryd (tredje från vänster) är en uppskattad företagsledare, mentor och inspiratör från Umeå. Som VD för Norra Skogsägarna har han gjort sig känd för att arbeta med värdegrunds- och jämställdhetsfrågor på ett sätt som kanske är lite ovant för en så traditionell industri. Det här är frågor som bör genomsyra allt arbete hela tiden, och inte viftas bort i någon kommitté anser Pär, och fick många applåder när han lyfte feminism som en självklar hållning för framtidens företagsledare och styrelse, och kastade en liten välbehövlig känga till Svenskt Näringslivs ledare Jens Spendrup, efter helgens omdebatterade intervju.

SS_folkvimmel

Festsalen på Rex var fullsatt till bristningsgränsen, skönt med pauser för att hämta luft.

SS_Jenny

SS_hallbaraforetag

Bolag som verkligen satsar på hållbarhet gör i slutändan större vinst  än sina konkurrenter. Det visade Thomas Lagerqvist från Mannheimer Swartling och Martin Hallberg från UpHigh i sitt föredrag. De kunde visa på statistik och case från inte minst Kina, där man lyckats vända katastrofala situationer till vinnande, genom att göra hållbarhetstänket till en strategisk affärsprocess som genomsyrar hela företaget. (De lanserar nu också en utbildning i hållbarhet för styrelser)

Goda nyheter för alla företagare som fortfarande tvivlar på om det är värt att satsa på hållbarhet. Det finns ju redan alla skäl i världen för att övergå till hållbara processer i företag; etiska, medmänskliga och av framtidshänsyn. Men den främsta invändningen mot detta brukar vara: vi har inte råd. Det är för dyrt. Hållbart företagande brukar förknippas med att det är en fin tanke men att det blir för mycket ökade kostnader – precis som att det är dyrare att köpa ekologisk mat än besprutad, eller kostar mer med möbler, fotbollar eller kläder som är rättvist producerade i stället för tillverkade av barnarbetare osv.

Men det allt mer forskning och erfarenheter nu kan visa är att även om det initialt blir dyrare att övergå till hållbarhet i alla led – så blir vinsten större i slutändan. Företag måste tänka på lönsamhet, och om den faktiskt ökar genom att låta hållbara processer få styra – då finns det inga argument kvar för att inte gå in för det!

SS_NorthKingdom

David Eriksson från det kreativa Skellefteåföretaget med världens bästa namn; North Kingdom, visar några av de lysande produktioner de gjort med samarbetspartners från Google, Adidas, Lego, Warner, Disney mfl. Men det coolaste av allt är förstås den webblösning och virtuella värld som de utvecklat åt Hobbitfilmerna. David Eriksson talade om vikten av att både höger och vänster hjärnhalva, kreativitet utan gränser och systemtänk med ekonomisk styrning, får plats i ett företags styrelse.

SS_NiklasMyhr

Niklas Myhr, Global Social Media Professor vid Chapman University i Kalifornien, föreläste med humor och självdistans om varför det är viktigt att utöva ledarskap och företagande på nätet, och att det så kallade ”tramset” i sociala medier också har en viktig funktion för oss. Om just det är Niklas aktuell som medförfattare till boken Det goda tramset i sociala medier.

SS_blommor

Härligt att få vackra blommor efter en lång dag på jobbet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *