Stora Styrelsedagen 2017

Stora Styrelsedagen 2017. Nu är jag ju liiiite partisk, eftersom jag själv deltog i arrangemanget som moderator, men jisses vilken intressant och givande dag det blev! Stolt, nöjd och imponerad av både tillställningen som StyrelseAkademien arrangerade, som alla proffsiga talare som bjöd på sina klokskaper:

Magnus Brännström, mångårig VD för Oriflame, berättade om deras globala och samtidigt personliga affärsmodell.

Conny Björnehall, ansvarig för digitala kanaler på Sogeti, talade sig varm för hur svenska företag kan bli mer digitala.

Hanna Häggqvist från Kairos Future gav oss en nyttig reality check och spaning in mot framtiden, med fakta om svenskarnas förhållande till arbete och ledarskap.

Extra roligt var att välkomna och scenintervjua min kära vän Christina Rickardsson om hennes berörande och starka personliga historia och företagsresa. Jag har ju haft äran att sitta skuggstyrelsen för hennes bolag Coelho Growth och följt resan under två års tid nu, och hennes självbiografiska debutbok Sluta aldrig gå – från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland har blivit en formidabel framgångssaga. De senaste månaderna har hon synts i TV-soffor, tidningsartiklar och föreläsningssalar – boken har fått tryckas om flera gånger, och nu har även andra länder hört av sig om att få ge ut Christinas historia. Det finns inget som är omöjligt för den här kvinnan, och det var härligt att se hur publiken fullkomligt tystnade när Christina skickligt berättade om uppväxten i först en grotta och sedan som gatubarn, och till slut hamnade i Vindeln och nu både driver företag och en stiftelse, för att använda sin bakgrund till något som kan hjälpa andra.

Lise-Lotte Appelgren Management AB fick årets uppstartspris!

Alf Rehn, professor i innovation och entreprenörsskap, ansedd som en provocerande tänkare och en skicklig talare. avslutade kvällen och gav den bästa föreläsning om innovation som jag hittills lyssnat på. Han tog oss genom floskler, ”innovations-bullshit” och förändringsmotstånd, till de viktiga värden som ligger bakom all verklig innovation. Alf Rehn satte ord på varför jag själv valt att arbeta så mycket med t.ex. VLL Innovation (där vi jobbar för innovation som har med hälso- och sjukvårdssektorn att göra), hållbara energilösningar och partnerskapskonstellationer mellan offentlig och privat sektor; för samhällsutveckling är bland det viktigaste vi kan ägna åt oss. Att lösa problem som har verklig betydelse för människor.

Sen skulle jag aldrig kunna förklara det lika humoristiskt och övergripande som denne hyllade professor gör, men innebörden i det vi menar är onekligen densamma.

Korkade och viktiga frågor

The Times har kallat Alf Rehn för ”Star of the Future”, The Thinkers50 har rankat honom som #13 på listan över “Up and Coming Business Thinkers”, och Guru Radar har rankat honom bland “the 30 management thinkers” som mest sannolikt kommer att forma framtiden. När han ska beskriva sig själv brukar säga att han är “proffs på korkade frågor” – ett härligt epitet jag kanske själv ska börja använda?

För mig är det bästa med att vara moderator, tillfället att få ställa frågor på scenen efter varje föreläsning. Eftersom jag vinnlägger mig om att hitta de mest relevanta frågeställningarna som kan bidra till att både publiken och föreläsarna får ut maximalt av ämnet, så var det extra roligt att det efter dagens arrangemang kom fram flera personer som deltagit i arrangemanget och utbrast: ”Tack för att du ställer precis de där frågorna till föreläsarna man själv skulle vilja ställa, men inte vågar!”  Mission accomplished. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *