Skriva för webben på bibliotek

Enkelt, logiskt, användarvänligt och konkret. Och lockande! Det är några ledord när du ska jobba med webb.

skriva_lrMånga bibliotek satsar alltmer på webbverksamhet. Bibliotekssajten blir en viktig arena för att nå besökarna, för att visa upp sin verksamhet, erbjuda tjänster (till exempel låna och reservera) och för att väcka lust till litteratur och kultur.

Personalen ska därför också producera text för webben; boktips, nyheter, informationssidor och artiklar. För många är det en ny arena att uttrycka sig på, vilket kan kännas både ovant och lite läskigt, men också intressant och berikande.

Webbstrategier och skrivande

Jag brukar hålla utbildning och workshops för webbredaktörer, om webbstrategier och att skriva för webben. Erfarenheterna kommer från en lång bakgrund som journalist och kommunikatör, och några år som huvudredaktör för Minabibliotek.se, Umeåregionens gemensamma bibliotekwebb.

Att göra en bra webb är förstås ett långsiktigt projekt (här kan du läsa det jag skrivit tidigare om Hur man gör en bra webbplats). Men att inspirera, diskutera och ge lite grundläggande nycklar till att gå vidare är både en utmaning och en spännande process.

Läs mer

* Våra kurser om att Skriva för webben

* Här är en presentation för bibliotekspersonal som jobbar med webb. Från en kursdag i Uppsala, med webbredaktörer från hela Mellansverige.

8 reaktioner till “Skriva för webben på bibliotek”

 1. Marianne Redman

  Roligt och inspirerande att lyssna till Jenny. Bra också med kortare och längre övningar som bryter av föreläsningarna. Dagen känns allt annat an ”korvstoppande”

 2. Dag Hedberg

  Hej vi har redan börjat använda oss av de kunskaper vi fick i onsdags18nov. Det ser mycket bättre ut med ingresser och mer spännande!

 3. Pingback: Tweets that mention Skriva för webben på bibliotek | Konkret -- Topsy.com

 4. Jenny Eklund

  Marianne: Kul att du känner att det blev både balans och givande.

  Dag: Så ROLIGT att höra! Med ganska enkla medel kan man åstadkomma ganska stora förändringar för besökarna, tror jag.

 5. Kristina Öster

  Det var en dag som gav mig massor av inspiration som jag kommer att återvända till.
  Det som just nu känns starkast är att jag vill ställa större – men för den delen inte krångligare – krav på texterna jag publicerar. Det handlar om att ge dem några minuter till (mitt mål med dagen var inte att lära mig skriva snabbare :-)).

 6. Jenny Eklund

  Kristina: Jag håller med. Jag tycker att vi som är webbredaktörer ska sätta en ära i kvalitet, inte bara snabbhet.

 7. Lisa Ekman

  Jag tyckte kursen var mycket bra och givande. Fick inspiration till att skriva artiklar – något jag fått kämpa med tidigare. Har tyvärr inte hunnit börja än – och har haft allt för lite tid för att reflektera över kursen. Det var roligt! Tack Jenny! Du borde komma till Norrköping och ha kurs för all personal, men det veta jag tyvärr inte om det är genomförbart.

 8. Jenny Eklund

  Tack själv Lisa! Glad att kunna bidra. Inspiration är en färskvara, så jag hoppas du får chansen att fylla på med jämna mellanrum.
  Till Norrköping kommer jag gärna, vi får väl hålla kontakten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *