Så ger du en intervju

Seth Godin skriver bra tips på hur du kan tänka när du blir intervjuad. Här är min svenska översättning av det han skriver:

Explosionen av mediekanaler och publika event betyder att fler personer blir intervjuade om fler ämnen än någonsin tidigare. Det kan till och med hända dig… och snart.

1. Det kallas att ge en intervju, inte att ta en, och det för goda skäl. Om du inte är angelägen att dela ditt perspektiv, bry dig inte om att dyka upp.

2. Frågor ska inte tolkas bokstavligen. Syftet med frågan är att ge dig en chans att prata om något du bryr dig om. Publiken vill höra vad du har att säga, och om frågan inte är precis rätt, svara på en annan i stället.

3. I de flesta möten med media är det helt lämpligt att prata med intervjuaren i förväg, för att ge henne några ledtrådar till vad du är intresserad av att prata om. Det kommer att få er båda att verka bra.

4. Intervjuaren är inte din vän, och allt är ”on record”. Om du inte vill bli citerad, säg det inte.

5. Om du får samma fråga i intervju efter intervju, är det troligtvis av en god anledning. Att säga ”jag får alltid den frågan”, och sen grimasera av smärta är respektlöst mot intervjuaren och publiken. Se regel 1.

6. Om dina svar inte är intressanta, spännande eller engagerade, är det ditt fel, inte intervjuarens. Se regel 2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *