RSS är ett tråkigt ord för ett mycket smidigt sätt att använda internet. Du prenumererar på bloggar och texter från webbsajter du gillar.

När du surfar runt på internet så hittar du garanterat favoriter ibland. Bloggar du gillar, nyhetssajter du vill ha koll på. Många sätter då ett så kallat bokmärke på den webbsida man gillar. Fast då gäller det ju att komma ihåg att gå in på de där sidorna med jämna mellanrum, för att uppdatera sig.

Lösningen på problemet kallas RSS. I stället för att du ska besöka en massa webbsidor, så kommer innehållet i dem helt enkelt ”hem” till dig. Mycket praktiskt. 

Steg 1: Reader

Skaffa dig en RSS-läsare. Du kan ladda ner en till din dator (vilket är begränsande, eftersom du då är låst till en enda dator) eller du kan använda en gratis internetbaserad tjänst. Den enklaste (tycker jag) är Google reader. Har du ett Google-konto loggar du in som vanligt, annars klickar du på ”Skapa ett konto” och följer instruktionerna.
Adressen till din Google reader kan dock vara bra att lägga som bokmärke, så att du hittar tillbaka. ;o)

Steg 2: Hitta symbolen

I menyraden för din webbläsare finns det olika rubriker och symboler. I t.ex Internet Explorer finns ett hus, en skrivare, en mutter osv. Det finns också en orange ruta som ser ut som på bilden här ovanför. I Firefox finns symbolen högre upp, vid adressfältet. Detta är symbolen för RSS. Ibland händer det att denna ruta är grå i stället för orange. Då finns det antingen inget RSS-flöde från sidan (om sajten är gammal) eller så finns det i stället en länk någon annanstans på sidan. Men det kan du strunta i till att börja med.

Steg 3: Prenumerera

Nu kan du göra på två sätt.
a) Klicka på den orangea knappen (eller rss-länk). Då kommer det upp en annorlunda textsida med gul ruta längst upp. Det står ofta ”Du visar en feed med innehåll som uppdateras ofta”. Det är bra. Så ska det stå. Nu kopierar du webbadressen (den är lång och konstig).
b) Kopiera bara webbadressen på din favoritsajt. Readern känner ofta själv av om det finns något rss-flöde inlagt. Men den här genvägsvarianten funkar inte om sajten har flera olika RSS-flöden.

Gå till din Google reader. Det finns en ruta, långt uppe till vänster, där det står ”lägg till en ny prenumeration” och ett plustecken. Där klistrar du in den adress du tidigare kopierat.

Voila! Prenumerationen är (nästan) klar.

Steg 4: Sortera

Om du prenumererar på många bloggar eller sajter, blir det svårt att ha översikt. Då kan det vara ett bra tips att sortera dina prenumerationer i olika mappar. Leta efter länken ”hantera prenumerationer” , eller klicka på ”Feedinställningar”. Här får du prova dig fram, du kan även byta namn på dina prenumerationer och avsluta eller byta mapp.

Steg 5: Läsa

Nu har du din egen läsare för inlägg och nyheter du gillar. Hur ofta du går in och läser är givetvis ditt eget val. Det blir inte lika snyggt som på en vanlig blogg eller webbsajt (eftersom sidans ursprungliga utseende försvinner), men det blir väldigt praktiskt.
Många inlägg går att läsa direkt i din reader, med både bilder och kommentarer. En del skribenter eller webbmakare har dock valt att bara ”avslöja” början av inläggen, så att du måste klicka på inläggets rubrik för att komma till ursprungskällan. (och sedan klicka tillbaka för att fortsätta läsa hos dig själv)

Steg 6: Dela

Du kan också dela dina prenumererade inlägg med andra. Längst ner på varje inlägg finns det en knapp som heter Dela (eller Dela med kommentar). Klickar du på den så kan även dina (valda) kontakter i Google se och läsa inlägget.

Lycka till!

Relaterat material:

Bevaka särskilda ämnen

IT-ordlista för nybörjare

PS: RSS betyder förresten Really Simple Syndication eller Rich Site Summary. (experterna är inte överens)

Andra bra RSS-tips: (uppdaterat)

Recommended Posts
Showing 3 kommentarer
pingbacks / trackbacks
  • […] På fredag är det dags för andra träffen i Social Media Club Umeå. Vi tänkte försöka besvara några av de frågor som lämnades in, och alltså berätta lite mer om olika favorittjänster på nätet. Det finns ju massor, men RSS och Delicious är nog de jag använder allra mest och inte skulle klara mig utan. (Här kan du läsa en introduktion till hur man prenumererar på internetsidor: RSS för nybörjare) […]

  • […] Prenumerera på bloggar och nyheter – RSS för nybörjare. […]

  • […] och några författare de hade i utbudet. Sen kan man komplettera med egna flöden, det vill säga rss-prenumerationer från vilken webbplats som helst. Så jag la in flöden från Minabibliotek.se, tidningen Kulturen […]

Lämna en kommentar