"Riktiga" medier – och så bloggar…

Bloggar. Fortfarande föraktfullt nedvärderade i det såväl offentliga som privata samtalet. Men vad är egentligen ”bra” kulturella uttryckssätt?

Det finns just nu uppskattningsvis 400 000 bloggar i Sverige. Bloggosfären har fullkomligt exploderat de senaste åren, och debatten om densamma brukar i min mening ofta hamna på en ganska låg nivå.

Företrädare för traditionella medier och kulturinstitutioner fnyser inte sällan föraktfullt åt denna uttrycksform, hävdar en fördumning av det offentliga ordet och förvånas nästan alltid över ”vem som har tid att skriva och ännu mindre läsa sånt där dravel”.

Som om alla texter av utbildade journalister per automatik skulle vara bättre än ”allmänhetens” uttryck. Som om det inte fanns en skillnad mellan olika bloggare (kulturbloggar, dagboksbloggar, mediebloggar, företagsbloggar, kattbloggar, föräldrabloggar, dagboksbloggar, modebloggar, filmbloggar, skvallerbloggar, för att inte tala om alla bloggar som inte ens vill låta sig kategoriseras). Och som om antalet bloggar i sig skulle visa på en dålig kvalitet.

Det säger sig ju självt. Flera hundra tusen bloggar (bara i Sverige) låter sig varken föras in i något fack eller viftas bort.

Bloggosfären följer ofta en annan medielogik och ett annat läsemönster än de traditionella uttryckssätten, och kan kanske därför både förvirra och irritera traditionalisterna. Kvaliten skiftar, givetvis, men mångfalden är desto större. Favoriterna desto kärare, när du hittar de där bloggarna som – på allvar – påverkar ditt sätt att vara och tänka. Som roar, oroar, utvecklar och utmanar.

Och kraften i det faktum att så många vill och kan formulera sina tankar och åsikter kan vara helt överväldigande.

Vi står mitt i en stor förändring av våra sätt att både konsumera och producera media, och det är omöjligt att se var vi kommer att landa. Men att vifta bort bloggvärlden som något irrelevant eller en sandlåda, är ett korkat misstag.

Läs mer om bloggosfären och traditionella medier:

* Bloggosfären som en vacker men skrikande baby.
* Matälskaren Lisa Förare Winblad om hur bloggandet utvecklat oss .
* Bloggvärldsbloggaren och journalisten Mymlan skriver om framtiden för  ”riktig journalistik” och bloggande.Och om den publicistiska idén som drivkraft.
* SR-chefen är odemokratisk
som dissar bloggar.
* Om ”hur korkade medieanalytiker blir när de ska kommentera digitala medier”, från Hemliga morsan.
* Gratis eller betalt är fel svar på fel fråga. Webbchefen på Veckans affärer tycker att tidningarna tänker fel om framtiden på nätet.
* Tjejbloggarna är visst viktiga. Debattartikel av Elza Dunkels.

3 reaktioner till “"Riktiga" medier – och så bloggar…”

 1. Christian Rudolf

  Du har rätt, det är en helt annan logik men det är ingen medialogik. Det är en mänsklig logik. Bloggosfären är ett enda stort forum. Ett torg där människor möts med olika agendor, mål, intressen, tankar, syften

  Där pratar människor med varandra, direkt, personligt, exakt. Bloggosfären handlar om oss, om dig och mig.

  Du skrev om mig, jag bemöter dig. Vi är människor, vi pratar direkt med varandra, utan omväg via ngt mediabolag. Vi kan mötas genom URL:ar

  Bloggosfären handlar om människor som möts, precis som på ett torg på 1700 talet. Det är direkt trots att avståndet mellan dig och mig är stort fysiskt.

 2. Jenny

  Christian: Självklart är det mänsklig logik. Träffande att beskriva det som ett torg, det var en bra liknelse.

  Jag menade medielogik som i ordet ”medium”, att bloggar är ett medium, ett sätt att publicera sig, liksom tidningar, radio, tv är andra. Och alla har olika uttryckssätt och följer sina mönster.

 3. Pingback: Öka din kompetens online | Konkret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *