Radioprogram

Personliga intervjuer med människor som bär på unika, intressanta, allmängiltiga och berörande historier.

Programserie i 10 avsnitt från 2007. Producent och intervjuare: Jenny Eklund, frilansjournalist.

Paavo Mjörnebrant: På sanatoriet

Paavo berättar om sin uppväxt och de år han tillbringade på sanatoriet i Hällnäs, för behandling av TBC. Men historien börjar under andra världskriget, när Paavo är åtta år. Han skickas från finska Karelen till svenska Västerbotten, tillsammans med två av sina bröder. Paavo hamnar så småningom i en familj i Lidbrännan i Norsjö, där han börjar trivas bra. Lyssna: Paavo del 1 och Paavo del 2.

Monica Wahlström: Internet och kärleken

Internet och mötet med en speciell text kom att oväntat förändra Monicas tillvaro. Hon levde då ett liv (i ett äktenskap) hon inte trivdes med, när hjärtat började klappa för någon annan. Lyssna: Monica del 1.
Monica del 2 (börjar med en del av den text som gjorde att Monica blev förälskad).

Maj-Britt Näslund: Livskrisen

Kring 2000 drabbades Maj-Britt av en rad sorger och bedrövelser, som gjorde att hon fick ompröva allt som hon tidigare tagit för självklart i livet. Lyssna: Maj-Britt del 1 och Maj-Britt del 2.

Bosse Forsman: Teaterapan

Den förre detta ICA-handlaren och amatörskådespelaren Bosse Forsman från Sävar berättar om sin kärlek till teatern. Lyssna: Bosse del 1 och Bosse del 2.

Lisa Alfredsson: Övergrepp och vägen tillbaka

Som barn blev Lisa utsatt för sexuella övergrepp. Hon berättar om hur minnena har präglat hela henne liv, och hur konsten hjälpt henne komma vidare. Lyssna: Lisa del 1 och Lisa del 2.

Curt Lundmark: att förlora ett barn

Hans son dog i den obotliga sjukdomen Cystisk Fibros. Sjukdomen är ärftlig och låg i släkten. För Curt kom det som en överraskning, barnets farmor (som själv förlorat tre barn i späd ålder) förstod direkt att barnbarnet bar på samma sjukdom. Lyssna: Curt del 1 och Curt del 2.

Elsy Ekström: ”Djävulens kalsonger”

Elsy berättar som sina erfarenheter av religion och andlighet. Hon växte upp i stor familj med 13 barn i Kiruna, som var starkt präglad av Leastadianismen. Hennes pappa var predikant i rörelsen, och hela familjen levde enligt dess strikta lära. Lyssna: Elsy del 1 och Elsy del 2.

Palle Berg: lärare och fd missbrukare

Läraren Palle Berg berättar om sina erfarenheter som missbrukare. Han provade alkohol ganska tidigt – och blev direkt fast. Lyssna: Palle del 1 och Palle del 2.

Zeena Moneimne: Jag och min slöja

Zeena är en tonåring muslim som är stolt över att bära slöja – men less på fördomarna om den. Vi får en titt i hennes garderob. Lyssna: Zeena del 1 och Zeena del 2.

Mariette Järvin: ”krigsbarn”

Tre av familjens tio syskon skickades till Västerbotten under andra världskriget – och placerades i olika fosterfamiljer. Under en lång period fick syskonen inte ens träffas – man trodde att de lättare skulle lära sig svenska då. Mariette har skrivit om händelserna, och vi får höra en bit där hon beskriver hur hon jämt rymde till sin bror, längre bort i byn. Lyssna: Mariette del 1 och Mariette del 2.

Programmen sändes i P4 Västerbotten under våren 2007.

Related Projects