Överraskande vändning och ett stort tack!

thankyou

Nu är äntligen alla röster till landstingsvalet räknade av myndigheterna. Försöker smälta det faktum att jag fått 354 unika personkryss (!) i mitt första politiska val någonsin och därmed plötsligt är en av dom som blir ”inkryssad” enligt personvalsreglerna! Förstår inte riktigt hur det gått till, eftersom jag mest fokuserat på internt utvecklingsarbete i länsorganisationen sedan jag gick in i politiken. Och jag var ju fullt nöjd med den mittenplats som jag tidigare hade på listan.

Känner mig hedrad, förvirrad och förstås tacksam över att så många människor faktiskt vill att jag ska representera dem i den regionala politiken. Det här var inte riktigt vad jag hade i åtanke när jag bestämde mig för att göra en frivilliginsats inom politiken. Jag vet ännu inte riktigt vad uppkryssandet kan få för praktiska konsekvenser, men jag lovar att hur som helst att göra mitt bästa för att göra skillnad.

Sen hoppas jag också kunna bevisa att man KAN vara entreprenör och VD, mamma och fru, samhällsengagerad och konsult, vän och medmänniska, konkret och andlig, pedagog och strateg, ex-journalist och politisk representant – samtidigt.

Jag vill passa på att framföra ett stort TACK – till alla er som visat detta förtroende, och till universum som påminner mig om att go with the flow och välkomna vad som än händer…

VK_JE_landstingskryss

Uppdatering: Uppmärksamheten och feedbacken från både vänner, bekanta och obekanta de senaste dagarna har varit överväldigande. Jag som egentligen inte tycker om att vara i blickfånget får träna en hel del på att övervinna Jante… Nu har lokaltidningen Västerbottens-Kuriren också skrivit en artikel om oss som blev inkryssade. Finns här för de som har tillgång till VK plus på webben. Jag klistrar också in nyhetstexten i sin helhet här nedanför.

——

Miljöpartisten Jenny Eklund, Umeå, har kryssat sig in i landstingsfullmäktige.
– Jag är fortfarande lite chockad, säger hon.
Även kristdemokraten Betty-Ann Nilsson, Lycksele, tar plats tack vare många personröster.

Rösträkningen efter landstingsvalet är klar och i några fall blev det stora omkastningar jämfört med ordningen på valsedlarna. Jenny Eklund har kryssats in som Miljöpartiets andranamn från södra valkretsen trots att hon stod på sjätte plats.

– Jag är jätteförvånad. Varifrån kommer alla det här kryssen?

Hon tror möjligen att folk rörstat på henne eftersom de känner henne som en engagerad entreprenör och föreläsare.

Jenny Eklund är ny i politiken. Hon gick med i Miljöpartiet för ett år sedan och har bland annat arbetat med organisationsutveckling på länsnivå.

– Framför allt har jag stöttat de andra kandidaterna, säger hon

Hennes hjärtefrågor i landstinget blir folkhälsa, jämställdhet samt klimat- och utvecklingsfrågor.

Betty-Ann Nilsson, Bratten, Lycksele, tar kristdemokraternas mandat i västra valkretsen, trots att hon stod på fjärde plats. Detta tack vare 127 personröster.

– Det känns hedrande, det måste jag säga. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför det, fortsätter hon.

Betty-Ann Nilsson har inte suttit i landstingsfullmäktige tidigare. De senaste fyra åren har hon varit ledamot i kommunfullmäktige samt kultur- och utbildningsnämnden i Lycksele. Nu blir det både kommun- och landstingspolitik. Till vardags är hon ortoptist på ögonmottagningen Lycksele lasarett,

– Mitt jobb är det allra viktigaste och mina uppdrag får inte inkräkta för mycket på det. Jag är den enda ortoptisten i inlandet, säger hon.

Andra som kryssat sig in i landstingsfullmäktige är Urban Larsson (C), Karl-Gustav Lilja (KD), Ulrika Lindström (V), och Kjell Hanseklint (V). Peter Olofsson (S), Nicklas Sandström (M) och Marianne Normark (FP) är de tre som fått allra flest personröster, men de toppade redan sina partiers listor.

Erik Ferry (V) fick också fler än 1 000 personröster, vilket tog honom från tredje till första plats bland vänsterpartisterna.

– Det känns jätteroligt, säger han.

Sverigedemokraten Kristina Nåvall har kommit in i landstingsfullmäktige, men SD:s ledning uppmanade henne att lämna alla uppdrag sedan Expressen avslöjat att hon skrivit flera rasistiska inlägg på sociala medier.

– Jag har redan tackat nej, säger hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *