Öka din kompetens online

Vi lever i ett informationstätt samhälle. Antingen kan man skaka på huvudet och lämna internetfrågorna åt kidsen – eller använda informationsflöden till sin egen fördel och utveckling.

Det finns många som blir trötta av alla ”moderniteter” inom ”datavärlden”. Som föraktfullt ryser åt alla som bloggar, tycker att socialt närverkande på webben är mysko och ser ut som frågetecken när RSS eller mikrobloggar kommer på tal. Sen finns det också människor som är nyfikna, men tycker att det hela verkar så krångligt och tidsödande att de avstår i alla fall.

(Och så har vi förstås IT-människorna, som är så duktiga och nördiga att man inte fattar nånting alls.)tangentbord

Till alla er som känner igen er, vill jag säga (med viss hallelujavarning): ge det en chans! När du väl inser vilka fördelar som finns och vilka upptäckter du kan göra, kommer du att ångra att du inte gett dig in i den här världen tidigare. Jag lovar.

Inget teknikfreak

Du behöver definitivt inte vara någon datanörd eller tekniker för att uppgradera din informationskompetens. Själv är jag fullkomligt analfabet när det gäller ny teknik; avskyr all sorts teknikstrul, tycker att programkodning är detsamma som grekiska och blir fullkomligt tokig varje gång datorn hänger sig – eller när jag febrilt måste trycka på alla fyra fjärrkontroller i vardagsrummet för att få igång Tv:n på rätt sätt.

Ändå har datorn blivit min bästa vän.

Jag tillhör dem som tycker att internet revolutionerat människans möjligheter till kommunikation och demokrati. Det må vara en klyscha, men alla kan göra sin röst hörd, inom vilket ämne som helst. (Här kan du läsa mer om bloggdebatt)

Nya sätt att kommunicera

Men bortsett från ideologiska åsikter, så har internet och de olika sociala medium och tekniska hjälpmedel som finns där, exploderat i antal de senaste åren. Det har öppnat för helt nya sätt att kommunicera (med både kända och okända människor, offentligt såväl som privat), och att konsumera kultur, sköta sin ekonomi, hantera information, administrera sitt jobb.

Visst finns det en uppsjö av tjänster och program. Och självklart är det omöjligt att ha tid och ork att sätta sig in i allt som händer. Men plocka russinen ur kakan, och använd de som ger dig mest. Själv använder jag tekniken till alltifrån att hålla kontakt med nära och kära – till fortbildning, effektiva arbetsmetoder – och inte minst som ett sätt att utvecklas.

Läs mer

Här finns mer praktiska och konkreta webbtips.

Dataföreningen vill minska e-klyftan genom att storsatsa på e-Medborgaren. Här kan du läsa mer om vår egen verksamhet kring sociala medier och att lyckas med webbarbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *