När det går åt skogen

Misslyckanden, misstag och hinder längs vägen. Här kommer lite tröst och tips på hur man kan förhålla sig till det som hänt – och gå vidare.

eyes_lrIbland går det inte som vi tänkt. Vissa saker går rent åt skogen, annat rinner liksom bara ut i sanden, utan att man riktigt förstod hur det gick till.

Jag har haft flera såna upplevelser i år. Jag tänker särskilt på en satsning som jag lagt ner massor med energi på, som sket sig. Vi inblandade tyckte vi gjorde allting ”rätt”, följde våra visioner, jobbade efter tydliga mål och fokuserade medvetet på det som var viktigast, och ändå slutade allting med platt fall. Följt av självanklagelser och analyser.

Känner du igen dig? Kanske finns det något som du också misslyckats med någon gång…

Så vad gör man?

Tre tips när det skiter sig

1. Nummer ett skulle jag säga är: Förlåt dig själv. Det finns ingen som är hårdare domare än vi själva. Nästan aldrig är motgången lika hemsk som vi gör det till, men även om det skulle vara något katastrofalt, så hindrar vi oss själva från att gå vidare.

2. Nästa steg och utmaning är att avgöra om det är dags att försöka igen, testa nya grepp – eller om det faktiskt är dags att avsluta och gå vidare till något annat.

3. Se över och välj noga vem du riktar dig till. Om du jobbat hårt för att tillfredsställa fel människor så kommer du antagligen att misslyckas (igen). Det här händer ofta i våra jobb; vi vill att andra ska gilla det vi gör, människor som kanske inte alls har med saken att göra, egentligen, och då gör vi felprioriteringar.

Drivkraft och lärdom

Undersökningar pekar på att många högpresterande människor bär på mer rädsla för att misslyckas än andra. Man är dels rädd för att avslöjas som en bluff. Pinsamt! Men man är också rädd för hur livet skulle se ut om man inte utvecklas, provar nya stigar, än de som är beredda att nöja sig med det dem har.

De använder alltså rädslan för misslyckande som en stark drivkraft för att aldrig ge upp och ständigt sträva vidare. Två bra exempel på det finns i både JK Rawlings och Steve Jobs kända tal.

Den kände tänkaren Napoleon Hill har blandat i sin kända bok Tänk rätt – bli framgångsrik skrivit om 30 orsaker till att vi misslyckas. Brist på målsättning, ambition, utbildning, uthållighet, beslutsamhet, överdriven försiktighet och fel av äktenskapspartner är några av de faktorer som enligt honom leder till att vi misslyckas. Håller du med?

Men självklart har vi massor att lära av misslyckanden. Om vi aldrig gjorde misstag, så utvecklas vi ju inte heller. Att misslyckas på jobbet lärde Sara Sundbaum en hel del, läs hennes text här: Viktiga misslyckanden.

Så fixar du dina misstag

Våra liv kommer alltid att kantas av misstag. Alla gör vi bort oss ibland. Eller tycker att vi agerat rätt – men det blir tokigt ändå.

Den här texten från Work awsone innehåller en lista på hur du kan fixa till dina misstag: How to fix that mistake. Det handlar om att inte sopa problemen under mattan och hoppas att ingen ska upptäcka dem (vilkat man ibland helst av allt vill göra).

En sammanfattning av de viktigaste råden för att hantera dina misstag:

  • Ta ansvar. (Det ger trovärdighet, alla vet ändå vems fel det är.)
  • Ta in allt. (Lyssna med tålamod på de andra som berörs, de kommer antagligen också att komma med en lösning.)
  • Ta det på allvar. (Skämta inte bort problemet.)
  • Handla. (Var en aktiv del av lösningen, ta extra ansvar.)
  • Definera problemet – för att undvika att det händer igen.
  • Du kan inte lära dig något om du inte accepterar ditt ansvar i det hela.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *