Moderator för Startskottet för SEE Västerbottens hållbarhetsvecka 2013

Det är väldigt speciellt jobb att vara moderator eller konferencier för ett arrangemang eller en konferens. (Ganska likt direktsändning egentligen, som på den tiden jag jobbade med radio eller TV. Samma puls och skärpa)

SEE-2013_moderatorsmik
Praktisk förvaring av mikrofonen mellan scenframförandena

Du måste ha stenkoll; på de medverkande talarna, på ämnena som ska presenteras, på tiden (ner till varje minut), tekniken och inte minst vad du själv ska säga och göra. Och samtidigt vara beredd på att i skarpt läge improvisera och omkullkasta alla planer, eftersom det alltid händer oförutsedda saker i stunden.

Förberedelserna tar alltid mycket längre tid än du först tror, och själva arrangemanget kräver all koncentration och fokuserad energi som kan uppbådas. Att lyssna uppmärksamt på det som alla talare säger, för att kunna ställa bra följdfrågor, ibland leda en paneldebatt med viktigt innehåll, och samtidigt se till att alla håller den avsatta tiden. Vara uppmärksam på att tempot flyter, varken för snabbt eller för långsamt. Och så vill du ju helst se lite fin och presentabel ut på scenen också… Och sprida lugn, värme och humor till publiken.

Efteråt, när allt är över, behövs en ordentlig nervvarvning och återhämtning för att bli sig själv igen… Ibland tar det flera dagar.

Och ändå kan jag inte låta bli att älska det! Spänningen, utmaningen och den där känslan när jag ser hur publiken fullständigt är med på det som händer och får med sig inspiration och matnyttiga tankar.

Själv är jag väldigt restriktiv numera, och tar bara på mig uppdrag som känns värt all ansträngning. Och idag var en sån dag. För andra året i rad var jag moderator för invigningen/Startskottet av SEE Västerbottens hållbarhetsvecka på Umeå Folkets Hus och fick jobba med ett ämne som ligger mig nära om hjärtat, med briljanta och engagerande medverkande på scenen, en intresserad och medveten publik och proffsiga arrangörer som Kristin Olsson och Inger Bäckström på Nolia.

Nöjd och glad tvättar jag bort sminket, lägger benen i högläge och tänker att det är skönt att det är över för den här gången – och samtidigt vore det kul att göra det igen nästa år också… 😉

SEE-moderator_2013_600
Förberedelser och soundcheck inför SEE-invigningen 2013
SEE-2013_moderatorpublik och moderator Jenny Eklund
In action

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *