Mikrobloggar

Mikrobloggen dök upp som begrepp i medierna under 2009. Men fortfarande undrar många vad mikrobloggar egentligen är – och vad man ska ha dem till. Här kommer en kort introduktion.

Att mikroblogga handlar om att skriva om vad du har på hjärtat. En slags statusuppdatering, oftast begränsat till 140 tecken. En del skriver om vad de gör just nu (”Åker och handlar chips till fredagsmyset”, ”Sitter i planeringsmöte”), andra tipsar om länkar eller rapporterar från konferenser, initierar jobbdiskussioner och några kanske skriver om vilket humör de är på eller vad de tänker på just nu.

Andra kan läsa och kommentera det du publicerar. Du kan själv följa personer som intresserar dig, och bygga sociala nätverk. Du behöver inte vara kompis ”på riktigt” för att följa med i det som skrivs.

Olika mikrobloggar

Det vanligaste sättet att mikroblogga idag är antagligen statusuppdateringarna på Facebook. Många andra tjänster erbjuder också ett ställe där du kan skriva några korta ord om läget (Gmail, Linked in, MSN). Men de största renodlade mikrobloggstjänsterna är Twitter, Jaiku och Bloggy.

* Amerikanska Twitter är störst i världen. Det kan vara lite svårt att hänga med i Twitters ostrukturerade upplägg i början, men det kan ändå vara intressant att kolla läget där, eftersom många kloka personligheter håller till här och det postas många intressanta länkar och pågår många liverapporter. Ett tips är dock att använda ett tilläggsprogram som gör Twitter lättare att använda.

* Jaiku är enklare att använda och följa, men inte lika spritt. Jaiku var populär bland ”mediemänniskor” under 2008/2009 men utvecklas inte längre, och därför har många flyttat över till Twitter.

* Svenska Bloggy blev ganska snabbt populär bland ”allmänheten” under 2009 och här är diskussionerna kanske mer som i ett (lite rörigt) vardagsrum.

Lästips!

Mymlan skriver bra och konkreta guider: Mikroblogg for dummies, och om hur du kommer igång med Twitter.

Läs också ett inlägg från Bloggtidningen: ”om sociala media är en dans, så blir twitter motsvarigheten till inbjudan”.

Uppdatering:
Please copy me har skrivit en utmärkt introduktion till just Twitter.

Har kan du också läsa mer om Vad man kan ha Twitter till och om Twitterberättelser.

I våra kontaktuppgifter syns var du kan hitta Jenny och Thomas på mikrobloggarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *