Mer sociala medier i Storuman och Lyckseles kommuner

Lycksele och Storumans kommuner har verkligen haft en lovvärd satsning på utbildning och utveckling. Jag börjar snart bli en stamgäst i inlandet genom att utbildningarna i sociala medier i Guldlinjens regi har fortsatt. ;o) Rapport från tidigare utbildningsdagar i Storuman här, och Lyckseleutbildningarna här, med exempel från Bambuser och här, en intensiv utbildningsvecka.

Denna gång var deltagarna politiker och ledare inom kommunal verksamhet. Diskussionerna blir delvis annorlunda då. Mycket handlar om policy- och strategifrågor.

Varför ska kommunen använda sig av sociala medier? På vilket sätt kan det berika (eller hindra) den kommunala verksamheten? Och frågor som ”är det ok att använda Facebook på arbetstid?” dyker förstås alltid också upp. Diskussionerna var stundtals intensiva, men det är också sånt som gör utbildningsdagar intressanta!

Det ska bli spännande att följa det framtida arbetet med webbkommunikation i dessa två kommuner. Lycksele har nyss tagit fram en socialamediepolicy, och efter gårdagen i Storuman kommer det nu också en strategi från den kommunen. Men vad händer sen? Fortsättning följer garanterat. Frågan är bara hur.

De flesta organisationer och företag som jag möter funderar kring de här frågorna nuförtiden. Även om sociala medier fått stor genomslagskraft de senaste åren, så är det fortfarande ett relativt nytt arbetssätt för många, och frågorna och osäkerheten blir stor när man ska införliva det i sin ordinarie verksamhet.

Även om jag ibland får rollen av ”evangelist” inom ämnet, så försöker jag ändå att komma med så få svar som möjligt. Tror att det är viktigt att varje person själv hittar sitt förhållningssätt till det här nygamla sättet att kommunicera.

Men vissa grundläggande tips och riktlinjer kring sociala medier kan man alltid hålla sig till. Just nu har jag uppdrag att skriva ett kapitel om sociala medier till en ledarskapshandbok och det är en utmaning att sammanfatta ett ämne som egentligen inte låter sig beskrivas i tydliga termer utan lever sitt eget liv…

Här är lite fler bilder från 9/3 i Lycksele och 22/3 i Storuman. Bilderna blir större om du klickar på dem, och går att titta på i ett bildspel med hjälp av en pil som dyker upp i kanten av varje foto.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *