Lyssna inte alltid på aptjattret

Inägg från Anna Åberg, coach och entreprenör som trotsat sina egna aptjatter och förverkligat sin livsdröm: att leva som resande.

Jag har nyligen läst bästsäljaren Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert. Boken är en resa genom Italien, Indien och Indonesien. Samtidigt som den är en resa i personlig utveckling genom strävan efter njutning, fromhet och balans efter en skilsmässa.

Jag har inte haft den äran att besöka Italien eller Indien men jag har tillbringat många månader på Bali, Indonesien, och känner igen mig i Liz beskrivning av den balinesiska kulturen.

Om Indien skriver Liz så här:

”Liksom de flesta människoliknande varelser lider jag av vad buddhisterna kallar ”aptankar” – tankar som svingar sig från gren till gren och hejdar sig bara för att klia sig, spotta och skrika. Mina tankar svänger sig vilt i tid, från det avlägsna förflutna till den okända framtiden, och snuddar vid mängder av idéer i minuten. De är otämjda och odisciplinerade.

Detta behöver inte vara något problem i sig självt. Problemet är känslorna som följer med tankarna.

Glada tankar gör mig glad, men Svisch! vad det går fort att svänga ner i envis oro igen och tappa bort glädjen. Och sedan minns jag ett vredgat ögonblick och börjar bli varm och ilsken igen, och sedan för sinnet för sig att det är läge för självömkan, och vips är ensamheten dar. Man är vad man tänker. Känslorna är slavar under tankarna, och själv är man slav under känslorna.”

Någon som känner igen sig? Det gör jag!

apaMin lärare, Dr Maria Nemeth, använder begreppet aptjatter i sin coachningsmetod. Maria menar att alla har aptjatter när vi håller på att göra verklighet av våra drömmar, när vi agerar för att nå till de mål vi satt upp.

Det kan låta så här: ”Inte kan väl jag!” ”Det där går aldrig!” ”Det är fel mål.” Vill jag det här egentligen?”

Någon som känner igen sig? Det gör jag… Här i Sverige kallar vi det för Jante.

Ticket med aptjatter är att veta att alla har det, det ökar när vi förverkligar mål och att det finns där för att skydda oss. Vårt beslut att ta är att välja om vi behöver aptjattrets beskydd eller om vi vill göra verklighet av våra mål.
/Anna Åberg

Foto: Mei Teng, Stock.xchng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *