Kreativitetsövningar och idéverkstad

Går det att vara kreativ på beställning? Jomen rätt ofta faktiskt. Idag skulle både jag och mina kursdeltagare vara kreativa, när jag höll Idéverkstad med studenterna på nya Kulturentreprenörsprogrammet på Umeå universitet.

Många skratt och galna idéer blev det. Och förhoppningsvis något som de sen också kan använda under tiden som kommer framöver, i sitt fortsatta skapande.

Om en månad ska jag tillbaka och handleda klassen i projektarbete. Då ska vi bli mer realistiska, men idag var riktlinjerna snarare att tänka stort och irrationellt. ”Hur skulle du göra det här om du hade obegränsat med tid och resurser?” Vår egen förmåga att begränsa oss är nog det allra första som sätter upp hinder för vårt skapande…

Övning 1: Vad kan man göra med en plastmugg?

Uppdraget gick ut på att hitta nya användningsområden och en kreativ affärsidé för att bli av med 3 miljoner plastmuggar. Enda kravet var att de inte fick användas som just plastmuggar.

Övning 2-4: Leka med drömmar

Studenterna fick visualisera en dröm, skapa en bild för en önskesatsning (med hjälp av tidningsutklipp, papper och penna) och dela med sig av sina drömbilder till varandra. Det ingick också ett moment att leka med varandras drömsatsningar och tillföra nya perspektiv. Det är alltid lättare att komma med nya infallsvinklar till andras idéer än sina egna…

Övning 5: Misslyckas

Tvärt-om-övning. Instruktionerna var helt enkelt att välja en idé och skapa ett fiasko; att hitta förutsättningarna för att deras projekt eller arrangemang skulle bli så misslyckade som möjligt. Det är riktigt roligt att hitta på katastrofala utgångar! Och sedan enkelt att vända på förutsättningarna (att göra tvärtemot sin misslyckarlista) och få ett tydligt recept på vad som behövs för att  lyckas och få framgång med sin idé.

Lite annat gjorde vi också, men det berättar jag mer om en annan gång.

Hos mig föddes nämligen en ny idé idag också: att samla ihop de bästa och mest effektiva övningarna och kreativa tipsen, från både mig och alla kreativa människor jag mött under åren som gått, till en användbar broschyr/pdf. Se där, så fick jag något att fundera vidare på!

5 reaktioner till “Kreativitetsövningar och idéverkstad”

 1. Per Holm

  Oj, det låter spännande. Jag önskar att jag hade varit där 🙂
  Ska bli spännande att se vad det kommer ur nästa idéprocess i slutet av november – för då blir det skaprt läge.

 2. Jenny Eklund

  Åsa: det kommer! 🙂 Jag har prioriterat annat under de senaste månaderna, men planen är att få det klart innan sommaren. Kul att du frågar.

 3. Frida Boström

  Fick just lite juste inspiration till kreativitetsövning med mitt gäng som står inför någon form av uppskalningsprocess där en stor fråga kommer att handla om hur vi behåller kreativiten samtidigt som vi sannolikt behöver standardisera mer för att kunna skala upp på ett effektivt sätt… Tack 🙂

 4. Jenny Eklund

  Fint att det kunde vara till lite hjälp! Tipsa gärna vidare sen om vad som funkade för era processer, om du hittat egna övningar som du vill dela med dig av!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *