Konsten att presentera om att presentera

Att hålla föreläsning är alltid lite pirrigt. Att föreläsa om presentationskonst är en extra utmaning, du blir själv ett levande exempel på det du talar om…

Att presentera om att presentera blir därför någon slags märklig metaupplevelse. Men också desto mer intressant och utmanande.

Den här söndagen har jag tillbringat med ett 30-tal kreatörer, som går ett ambitiöst entreprenörsprogram via Krenova. Dagens schema var vikt åt presentation; förmiddagsföreläsning om retorik av Rolf Hedquist, professor i nordiska språk, och själv höll jag i eftermiddagen med praktiska övningar och konkreta tips på hur du kan presentera – i såväl text, som muntligt eller digitalt.

Funderade en hel del om jag skulle köra med eller utan PowerPoint. Det finns för- och nackdelar. Utan blir du mer friare, slipper teknikstrul, och kan få bättre kontakt med deltagarna. Med en presentation kan det vara lättare för deltagarna att komma ihåg det som sägs, och något att vila ögonen på.

Till slut bestämde jag mig för både och. Så halva passet blev ”live” och halva passet med en digital presentation:

Och hur viktig man än tycker att sin egen föreläsning är; det mest givande är förstås resultatet av alla övningar. Det är alltid lika kul att ta del av den samlade energin, fantasin och utvecklingen i en grupp!

Här är lite bilder från en mingelövning, där deltagarnas uppgift var att på kort tid presentera sina verksamheter för varandra. (Med tanke på hur många fotografer det fanns i rummet idag, få jag också passa på att säga att japp, bilderna är inte de bästa men duger fint som ögonblicksglimtar)

Läs mer:

Konsten att presentera: Därför går inte ditt budskap fram (och hur du kan fixa till det).

 

En reaktion till “Konsten att presentera om att presentera”

  1. Pingback: Efter kursen kom våren – Texthuset 24

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *