Kan sociala medier fördjupa demokratin?

Gästinlägg från min kollega i Social Media Club Umeå, Anja Säker:

Hur förändras vårt beteende med ökad tillgång till Internet och dess många möjligheter? Clay Shirky är intervjuad i DN om bland annat sociala medier och poängterar något som jag önskar fler ville följa:
– Jag ser ingen poäng i att vara vare sig reflexmässigt för eller emot sociala medier, det handlar om att hitta sin egen nytta i det.

Jag möter dagligen människor med en djupt rotad skepsism mot sociala medier. Människor som inte kan förstå varför man ska tillbringa tid på Facebook, bloggläsning, Twitter, YouTube och många andra ställen. De ser inte nyttan.

Själv kan jag inte nog poängtera hur mycket som jag dagligen lär mig via dessa och många andra kanaler. För mig är det inte viktigt vilken arena jag befinner mig på utan vilka som är där. På vilket sätt kan jag lära mig mer genom att använda sociala medier – eller med ett annat begrepp: den sociala webben?

Varje dag träffar jag massor av smarta, snälla, roliga människor som villigt delar med sig av sin kunskap. De tar även emot min kunskap och input när jag kan bidra. Det handlar om att bygga nätverk och relationer med människor som hjälpt mig både privat och professionellt en antal gånger. Och jag hoppas jag kunnat hjälpa till också.

Mer från intervjun med Clay Shirky;

Finns det en digital klyfta? Är det så att de som tar till sig sociala medier är de som redan har inflytande i samhället och de andra fortsätter att stå utanför?

– Jo, så är det. Den fysiska tillgången till internet är inte längre ett så stort problem i vår del av världen. Den klyfta som kvarstår är den som bottnar i känslan av om det är ok eller inte att just jag deltar. Forskning visar att den enskilt viktigaste faktorn som avgör i vilken mån människor använder sociala medier för att skaffa sig inflytande är deras föräldrars utbildningsnivå. Precis som det alltid varit!

Själv säger jag: testa att använda någonting på den sociala webben. Väljer du en tjänst och den inte passar  – testa en annan! Det är inte alls säkert att du kommer att tycka att Twitter är det bästa bara för att den är i ropet just nu. Fundera på vad du skulle ha för nytta av att befinna dig på den sociala webben.

Och ännu viktigare: vad händer om du inte är med alls?

Fortfarande inte helt övertygad? Då rekommenderar jag hans TEDtalk: How social media can make history (publicerat här på sajten tidigare, men förtjänar att lyftas fram igen):

/Anja Säker, som bloggar på Den digitala parkbänken, där också detta inlägg är publicerat.

Mer läsning om sociala medier och demokrati:

Tant blå från bloggen Tant blå, tant röd och tant gredelin skriver tänkvärt om Demokratisyn och sociala medier.

4 reaktioner till “Kan sociala medier fördjupa demokratin?”

 1. Pingback: Noterat | Den digitala parkbänken

 2. Hampus Landelius

  Tack för en trevlig input!

  Clay Shirky är en fantastisk föreläsare. Jag läser just nu hans senaste bok ”Here comes everybody” där han beskriver hur sociala medier förändrar det dagliga livet men även hela världen.

  Första kapitlet ger en fantastisk beskrivning över hur en stulen mobiltelefon får ett nationellt intresse med miljonpublik och institutioner tvingas anpassa sig efter den breda massa – DEMOKRATI

  / Mvh Hampus

 3. Jenny

  Ja visst är Clay Shirky fantastisk! Vore spännande att få höra honom ”live” någon gång…

 4. Anja

  Kul att du tyckte om inlägget!

  Jag har precis också börjat läsa hans bok och är än så länge positivt överraskad. Det är svårt, tycker jag, att läsa en så upphaussad författare utan att ha en massa högt ställda förväntningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *