IT-ordlista för nybörjare

Vad betyder egentligen ord som url, permalänk och mjukvara? Här kommer svaret på IT-frågorna du kanske inte vågat ställa.

Webbläsare
Det program du använder för att använda Internet. Exempel: Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari.

URL
När någon pratar om url så menar man en webbadress, till exempel http://headwaynorth.se. (Själva ordet betyder Unified Resource Locator, men det används aldrig.)  

Domännamn
Det övergripande namnet på en sajt. Till exempel google.com eller hitta.se.

Toppdomän
Bokstavskombinationen i slutet av domännamnet. Alla länder har en egen landsdomän. Sverige har .se, Danmark har .dk, osv. USA har .us, men den används sällan. Sen finns ett antal övergripande namn som .com (=kommersiella bolag), .org (ideella organsiationer) .net (bolag med inriktning mot nättjänster). .nu har av språkliga skäl också blivit populärt i bland annat Sverige, men är egentligen en toppdoman från Stillahavsön Niue.
Numera tillåts bokstäverna å, ä och ö i domännamn från Sverige, även om de ofta erätts med a och o.

Hemsida
En bestämd plats på internet kan kallas för hemsida, webbsida, webbplats eller sajt. Jag har försökt reda ut om det är någon skillnad på dessa, och i så fall vad, men alla verkar lägga olika betydelser i ordet. Personligen brukar jag använda webbsida om särskilda sidor och sajt om hela platsen.

Länk
En länk är en förbindelse mellan två webbsidor. Man kan länka vilket ord som helst till en annan webbplats, eller till en text, bild, film eller låt. Länken märks genom att vara en annan färg, och/eller understruken. Ibland säger man också hyperlänk.

Permalänk
En länk som går till en särskild, fast, webbsida. En permanent adresslänk alltstå. För att hålla ordning på en webbplats struktur och innehåll så döps varje sida till ett specifikt namn, och ibland nummer. Permalänkar går inte till en sajts förstasida, utan till ett specifikt inlägg eller en särskild artikel. Permalänken till denna sida är: http://headwaynorth.se/it-ordlista-for-nyborjare/ . (Oftast skriver man inte ut adressen till permalänkarna i en löpande text, det blir för rörigt.)

HTML
Ett programmeringsspråk som används för att skapa webbsidor. (PHP används till databaser)

PDF
Ett slags dokument som ”gör om” ditt dokument till en ”bild”. Ett enkelt sätt att skicka information (text och bild), idén bakom är att alla ska kunna se samma utseende på en textsida oavsett vilka program man själv har i sin dator. Med pdf-format kan inte utseendet i ett dokument förändras, allt visas med exakt den layout som du har valt.

Hårdvara
Själva datamaskinen. Innehåller sånt som processor (hjärnan), minne (korttidsminnet), hårddisk (långtidsminnet).

Mjukvara
Datorprogrammen.

Server
Ordet betyder värddator, den som ger service. En dator som erbjuder tjänster för andra datorer i ett nätverk, oftast bättre utrustad och kraftigare än de vanliga. Kan innehålla dokument, annat material eller tillgång till en skrivare som flera personer behöver komma åt. Servern kan också innehålla en programvara, till exempel en e-postserver (hanterar inkommande och utgående mejl till andra servrar) eller webbserver  (tar emot frågor från webbläsare och visar upp webbsidorna, det vill säga: det som händer när man surfar på internet).

Klienter
Enkelt uttryckt: din dator som är ihopkopplad med en server blir en klient.

Cookie
Ja, det betyder kaka. I datorsammanhang syftar man dock på något annat. Varje gång du besöker en webbsida (inte alla, men många) sparas en så kallad cookiefil på din dator. Den innehåller information om ditt besök, som gör att nästa besök på samma webbsida går snabbare.

IP-adress
Alla datorer som är anslutna till internet har en IP-adress. Den fungerar ungefär som en vanlig gatuadress eller telfeonnummer. Vissa  har fasta IP-adresser medan andra får ny IP-adress lite nu och då. Vilket beror på vilken internetuppkoppling man har.

Trådlöst nätverk
Ett sätt för datorer att kommunicera med internet och varandra trådlöst, dvs utan sladdar. Oftast finns en basstation, som en knutpunkt mellan datorerna. Kan också kallas WLAN (wireless local area network).

Sociala medier
Ord som används för att beskriva sajter, tjänster och fenomen som bygger på användargenererat innehåll. Där användarna både är besökare och medskapare och exempelvis kan kommentera, tipsa, betygsätta och dela material mellan varandra. Exempel på sociala medier är Youtube, Flickr, bloggar, mikrobloggar (t.ex Twitter), wikis, diskussionsforum, sociala nätverk (som Facebook).

Webb 2.0
Ett ord som används för att förklara hur webben utvecklats. Där 1.0 är statiska webbsidor med envägskommunikation, så är webb 2.0 tvåvägskommunikation, utbyte av information, åsikter och tjänster och ett exempel på webb 2.0 är just sociala media.

RSS
RSS är ett sätt att prenumerera på webbsidors uppdateringar och betyder Really Simple Syndication eller Rich Site Summary. (Experterna är inte överens, men ingen använder ändå beteckningarna utan bara förkortningen)

Blogg
Ett verktyg eller plattform för att publicera sig på internet. Kommer från engelskans weblog. I en blogg hamnar det senast skrivna alltid överst, och syns först. En blogg kan innehålla vad som helst mellan himmel och jord, vara skriven av alltifrån företag till privatpersoner och själva ordet bloggar är alltså inte synonymt med dagböcker, som en del tror. En blogg kan kommenteras (om man inte stänger av den funktionen) men även vara helt privat och lösenorsdskyddad, stängd för allmänheten.

Community
En mötesplats på nätet där människor kan kommunicera med varandra. Man måste registrera sig för att vara med. Som medlem har du ofta en ”egen” sida där du kan beskriva sig själv. Det finns möjlighet att hitta och kommunicera med andra användare (diskutera i forum eller skicka privata hälsningar). Exempel: Apberget, Facebook.

Open source
Ordet betyder fri programvara, eller öppen källkod, och syftar på att vem som helst får tillgång till själva koden för ett visst program. I praktiken betyder det att den som får använda programmet också har rätt att läsa och ändra koden (och att sprida detta vidare), för att rätta fel, göra förbättringar i programmet eller justera efter eget behov. Exempel på open source-lösningar för webb är Firefox, Joomla, Drupal eller WordPress, som denna sajt bygger på.

Metadata
Beskriver innehållet i till exempel en webbsida, en bild eller en länk. Finns ”under ytan” och används för att underlätta sökning på Internet.

Sökmotor
En söktjänst som till exempel Google är en webbplats som gör det möjligt att söka efter innehåll på Internet. Söktjänsterna använder sökmotorer eller sökrobotar för att skanna av och hämta in information om webben, och det den kollar av är bland annat metadata.

Sökmotoroptimering
Även kallat SEO. Det finns vissa knep för att sökrobotarna ska hitta bättre till just din sida. Att sökmotoroptimera sina webbplatser innebär försöka få dem att synas så högt upp som möjligt bland resultaten på söktjänster. Det kan till exempel handla om hur man skriver nyckelord, rubriker och använder länkar.

Hovra
När du för muspekaren över en länk (text eller bild). Då syns ofta tilläggsinformation i form av en alternativ text, som beskriver ytterligare.

Saknar du förklaring till något ord? Skriv en kommentar eller mejla så uppdaterar vi.

Fler ordlistor om IT och Internet

3 reaktioner till “IT-ordlista för nybörjare”

  1. Pingback: Öka din kompetens online | Konkret

  2. Pingback: Användbara internettjänster — Headway

  3. Josefin

    En kommentar ang. webbplats/webbsida/sajt: Svenska datatermgruppen menar att en webbsida är en enskild sida (på en webbplats) medan en webbplats är ”en grupp sammanlänkade webbsidor som innehåller information om en verksamhet eller ett ämne och som har samma utgivare.” De är lite stela av sig men kan sträcka sig till att gå med på ”sajt” i vardagligt språkbruk 🙂 Här är en länk till ordlistan: http://www.nada.kth.se/dataterm/rek.html#a20

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *