Inspiration i Karlstad

Håller bäst på att förbereda och packa det sista inför årets första återbesök i Karlstad – som satsat så mycket på självbiografiskt skrivande och berättande.

Just den här gången är det ett speciellt gäng jag ska träffa. På förmiddagen blir det en särskilt träff en med en av skrivargrupperna, en grupp engagerade kvinnor med bland annat landshövdingen Eva Eriksson och universitetets Ingegerd Dirtoft i spetsen. De brinner för att lyfta fram just kvinnors historia, och ordnar även en större inspirationsdag för fler kvinnor under eftermiddagen.

Ska bli otroligt roligt att träffa de entusiastiska människorna igen! Enda nackdelen är att det tar en hel dag att resa mellan Umeå och Karlstad, så jag blir borta i tre dagar. Återkommer med rapport efter resan, men det blir även ett och annat Twittrande under tiden.

Såhär ser eftermiddagsprogrammet ut:

Kvinnor skriver historia

Seminarium på  Frykenstrand onsdagen den 20 januari kl. 12 – 17

Kvinnor har gjort viktiga saker i alla tider, men det återspeglas dåligt i historieböckerna. Det finns bara ett botemedel: kvinnor måste själva skriva sin historia!

Från Selma till nutid – vi som finns idag, finns vi i morgon? Vem skriver vår historia?

Det var utgångspunkten för den inspirationsdag som ägde rum den 17 april 2008 och som hade fått namnet ”Kvinnor fanns?” Seminariet var ett samarrangemang mellan Länsstyrelsen i Värmlands län och Karlstads universitet. Det har resulterat i en skrivarcirkel med 14 deltagare.

Nu är det äntligen dags att ta tag i skrivandet för flera! Du bjuds in till Hotell Frykenstrand onsdagen den 20 januari för att komma igång. Frykenstrand som redan tidigare bidragit till kvinnohistoria bör på så sätt vara en lämplig plats för dagen. Därför har vi bjudit in journalisten Annika Lindqvist att berätta om Frykenstrands kvinnohistoria, som hon utgivit en bok om.

Jenny Eklund, journalist och utbildare Konkret, kommer på nytt att inspirera oss. Hon är projektledare när Umeå blir Kulturhuvudstad 2014 på deras tema berättandet. Marie Karlsson som forskar inom området berättande och livsberättelser kommer också. Slutligen får vi njuta av Teater DOS fantastiska föreställning ”Selmas samlade vrede”. Den handlar om Selma Lagerlöfs skrivarvåndor så ämnet är verkligen mitt i prick Dagens målsättning är att få oss alla att påbörja skrivandet eller berättandet. Den värmländska berättartraditionen är verkligen något som bör upprätthållas.

Välkomna!

Eva Eriksson och  Ingegerd Dirtoft

En reaktion till “Inspiration i Karlstad”

  1. Pingback: Bilder från damernas skrivardag | Konkret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *