Historien bakom Effektluncherna

Så gick det till när Effektluncherna föddes – och avslutades.

Effektlunch med Jon Moraeus som talare

Det började sommaren 2010, när jag fick en idé om att man kanske kunde kombinera intresset för personlig utveckling med luncharrangemang. Tidigare hade jag i ett år drivit Social Media Club Umeå tillsammans med två kollegor och vänner, då handlade det om att träffas under lunchtid en gång i månaden och utbyta erfarenheter och tips kring digitala verktyg.

Ämnet ”personlig utveckling” kan onekligen låta lite flummigt. Jag hittar aldrig något bra ord för att beskriva ämnen som är intressanta för alla som vill utvecklas som människa, inom både jobb och privatliv, typ.

Norrlands Mini-TED

Det jag ville komma åt var raka motsatsen till flum; konkret, handfast, tidlöst innehåll och ämnen som känns angelägna för de flesta människor på något sätt. Som ett mini-TED i Umeå, en mötesplats där människor kunde få lyssna på något intressant; en föreläsning eller paneldiskussion, och dessutom få chansen att träffa likasinnande och diskutera givande och viktiga frågor under en lunchrast. Dessutom ville jag att träffarna skulle vara gratis för besökarna (förutom lunchen man köper), och att arrangemanget skulle vara fritt från reklam och erbjudanden.

Inga krav, bara ett tillfälle att få en utvecklande stund.

Allt praktiskt fix

Effektarrangörer: Ingrid Lindelöw Berntson, Lena Lundqvist, Jenny Eklund och Anna Åberg.

Jag frågade mina samarbetspartners och coachkollegor i Umeå: Anna Åberg, Ingrid Lindelöw Berntson och Lena Lundqvist om de ville vara med och arrangera såna träffar. Och det ville dom! Vi spånade fram ämnen och gäster att bjuda in. Anna kom på det finfina namnet Effekt, maken Thomas Fritz fixade en logga, vi köpte webbadress och startade en blogg och en aktiv Facebooksida för Effekt och drog igång.

Varje Effektlunch har haft ett visst tema, där vi bjudit in gäster kring ämnen som Nystart och omstart, Ledarskap, Pengar, Om vad som händer när ingenting händer, Välja glädje, personlig effektivitet, Storslagna drömmar, Downshiftade livsmål och Glimtar av livet, om livsberättande. (Länkar till info och bilder kring varje ämne kommer senare.)

Skulle någon komma?

Frågan vi ställde oss var förstås om det fanns andra som var intresserade av samma ämnen som vi. Vi bjöd in alla i våra nätverk, men jag var ärligt talat lite bekymrad, tänkte att det kunde vara svårt att locka folk att gå ifrån sina upptagna jobb/liv för att delta i luncher på temat ”utveckling”.

Men verkligheten visade sig överträffa alla förväntningar.

Vilken uppslutning!

Kanske var det bara så att vi låg rätt i tiden. Kanske fyllde vi en funktion som inte brukar finnas i det offenliga rummet. Jag vet inte.

Men det var fantastiskt överväldigande att uppslutningen blev så otroligt stor. Första gången kom det kanske 40-50 personer. Efter det var det ständigt mellan 70 och 110 besökare på Effektluncherna. Och minst lika många som varje gång skrev och beklagade över att de inte hade tid eller möjlighet att komma ifrån.

Några gånger arrangerade jag och energiknippet Jon Moraeus också Effektluncher i Örnsköldsvik. Med samma stora uppslutning! (Men där rann Effektluncherna lite ut i sanden, eftersom ingen av oss hade riktigt tid att arrangera.)

Frivilliga krafter – jo det går

Vi har aldrig haft någon budget till Effektluncherna. Allt engagemang har byggt på frivillgt arbete – både för oss arrangörer och de föreläsare och panelgäster som vi bjudit in. Märkligt nog har det aldrig varit något problem – oavsett om gästen varit en VD, arbetslös eller upptagen kreatör. Ingen tillfrågad gäst har tackat nej på grund av uteblivet arvode. Däremot ibland på grund av andra åtaganden som krockat.

I Umeå har vi fått hålla till i ett eget stort lunchrum på Norrlandsoperans restaurang, de har också fixat mikrofoner och dukat upp till alla gäster. Det var ibland så knökfullt att vi fick ställa fram extrastolar i matsalen och restaurangen öppnade så småningom en egen kassa för Effektlunchare för att underlätta.

Och när jag fick idén om en film för att illustrera stämningen på luncherna så ställde den duktiga filmaren Simon Öhman Jönsson på Pixelera Produktion upp och gjorde den här fina skapelsen:

Tack också till Brita Kristina Fagerlund som bjöd på musiken!

Vad arrangemangen av luncherna har lärt mig och gett mig

  • Att det faktiskt går att arrangera saker med obefintlig budget – om man hjälps åt.
  • Att det finns ett stort behov av mötesplatser. Där man får träffas och på ett enkelt sätt lyssna till och prata om intressanta frågor.
  • Folk är inte alls apatiska eller ointresserade av förändring, utveckling och viktiga frågor.
  • Människor är så modiga. Delar med sig av sina tankar och erfarenheter i storgrupp, ibland inför vilt främmande.
  • Att luncher är ett effektivt sätt att samla människor. (Men också flyktigt, det är lika lätt att komma som att inte komma.)

Så varför sluta?

Har ju lite vemodigt bestämt mig för att inte arrangera några fler Effektluncher på ett tag. Det har varit underbart och omvälvande med den enorma uppslutning som varit. Jag har fått ut mer av de här träffarna än jag kan sätta ord på just nu.

Men de har förstås också tagit en hel del tid och kraft. Att rodda arrangemang – planera, kontakta tänkbara deltagare, göra inbjudningar och fixa genomförande. Femton månader av engagemang för en frivilligsatsning är ganska länge i min värld, så det kändes alldeles lagom att sluta just nu.

Och jag gillar verkligen tanken på att avsluta eller ta paus medan det fortfarande är givande, innan både vi arrangörer och besökarna tappar intresset.

Kanske kommer Effekt tillbaka i någon form, kanske inte. Allting förändras så snabbt –  det är omöjligt att förutspå vad som händer. Men det är också det som är så intressant med tillvaron. (Uppdaterat: Effekt kommer att utvecklas till en digital satsning på www.mereffekt.nu, se mer information längst ner på sidan!)

Gav det nån effekt då?

Det jag ville var att på ett enkelt sätt bidra till en lite bättre värld. Med små tänkvärda glimtar, tankar och diskussioner. Därför blev jag så glad för den här kommentaren som kom via mejl, från Lars Öberg, en av alla lunchgäster på Effekt.

”Tack för idag och för de tidigare Effektluncherna. Jag har upplevt luncherna som själsliga vattenhål, mitt i vardagen. Sådant är vederkvickande. Och kanske har de gjort världen lite bättre. Hoppas det. I alla fall har de gjort min värld lite bättre.”

Jag vill passa på att återigen tacka alla som bidragit till Effekt-arrangemangen. Alla som deltagit som lunchgäster, som föreläsare eller som deltagare i paneldiskussioner. Och alla som hjälp till med arrangemangen rent praktiskt, eller spridit information om träffarna och på alla sätt och vis varit uppmuntrande och uppskattande kring luncherna.

Tillsammans har vi gjort skillnad.

Avslutar med hejdå-konversationen från Facebook:

Bild från den allra första lunchen:

Och den sista (här finns också fler bilder från sista träffen):

Uppdaterat!

Det är nu klart att Effektluncherna inte kommer tillbaka under 2012. Effekt utvecklas däremot vidare i ny form på webben www.mereffekt.nu. En onlinesatsning med Effektbrev för dig som vill ha ut mer av din tid och din vardag. Läs mer:

4 reaktioner till “Historien bakom Effektluncherna”

  1. Pingback: Så går vi vidare | Mer Effekt

  2. Pingback: Välkommen till nya Effekt! | Jenny Eklund

  3. Pingback: Hemligheten med nätverkande | Mer Effekt

  4. Pingback: Jenny Eklund | Snacka om effekt! (Och nu är boken klar)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *