Håll koll på bloggvärlden

Hur kan man hålla reda på alla bloggar som finns och vad de skriver om? Hur får man besökare till sin egen blogg, och hur vet man vilka bloggar som är populärast?

Det är givetvis omöjligt att själv hålla reda på allt som händer i bloggosfären. Med hjälp av rss-prenumerationer kan du hålla koll på dina favoritbloggar, men det finns också andra tjänster som kan vara till hjälp.

Bloggtjänster

Knuff: söker igenom och indexerar svenska bloggar. Ger en ”knuff i rätt riktning”, de tipsar alltså om om vilka ämnen svenska bloggare skriver om mest just nu.

Nyligen: Visar upp vilka svenska bloggar som nyligen uppdaterats. Har du en blogg kan du ”pinga” din blogg, vilket ungefär innebär att du meddelar när du skrivit ett nytt inlägg.

Bloggportalen: En katalog över svenska bloggar, som numera ägs av Aftonbladet. Bloggportalen visar vilka bloggar som har flest besökare, är mest populära osv. Här kan också också pinga din blogg (meddela om nytt blogginlägg) och få tips om vilka ämnen som är mest omskrivna.

Twingly: En tjänst som kan användas på flera olika sätt.
1) För bloggare och tidningar knyter den ihop och visar upp blogginlägg som länkar till en specifik tidningsartikel. Söktjänsten är alltså ett sätt för tidningen att tipsa om bloggar som handlar om samma ämne de skriver om, och ett sätt för bloggare att få mer publicitet och synas i anslutning till en publicerad tidningsartikel. Twingly kan också användas på bloggar, för att visa upp andra bloggar som länkar till inlägg.
2) Söktjänst. Välj blog search (eller mikroblog search) och skriv in ett ord du vill söka på, till exempel ett ämnesord eller ett namn. Sökresultatet kan du prenumerera på, så att du alltid får en uppdatering när det skriv något nytt.

Intressant: Här kan man pinga och läsa inlägg från bloggar som kan räknas som ”intressanta och lite mer välskrivna”.

Bloggtoppen: Ännu en tjänst som listar populära bloggar.

Bloggkartan: En geografisk bloggportal där du kan söka bloggar efter svenska orter.

Bloggar om bloggar:

Uppdaterat juli 2010:

* Bloggvärldsbloggen. Aftonbladets blogg med koll på bloggvärlden. Numera nedlagd? Skrevs senast av journalisten och bloggaren Sofia Mirjamsdotter, även känd som Mymlan. Här skriver hon om bloggtjänsterna: Så får du andra att hitta till din blogg, och här om hur man bloggar: Lite bloggskola.
* Bloggtidningen. Skriver om bloggar och sociala medier. Har nu införlivats i Kulturbloggen.

2 reaktioner till “Håll koll på bloggvärlden”

  1. Pingback: Öka din kompetens online | Konkret

  2. Pingback: Användbara internettjänster — Headway

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *