Ge ut en bok

Många människor drömmer om att skriva och ge ut en bok. För den som vill förverkliga sin vision är det med dagens teknik ganska lätt.

Om du kommit så långt att du har ett färdigt manus till din bok, finns det några olika sätt att gå vidare. Vill du publicera den på nätet, som e-bok eller i bloggform är det bara att sätta igång att själv publicera.

Traditionella bokförlag

Du kan försöka få ett bokförlag att anta ditt manus. Det gör du genom att kontakta förlaget och höra vilka rutiner just de har. En del förlagsredaktörer vill ha färdigt manus, andra vill först se en grovskisser och diskutera idéer, givetvis också beroende på vilken slags bok du skriver.

Om bokförlaget väljer att ge ut din bok, sköter de oftast redigering, tryckning, marknadsföring och distribution. Du får en viss provision för de böcker som säljs.

Generellt är det svårt att få en bok utgiven på förlag. Det är många många som blir refuserade, och även kända författare har fått nobben från olika förlag innan någon ville satsa på deras historier.

Lokalt tryckeri

Du kan själv kontakta ett tryckeri för att trycka din bok. Det finns rätt många små tryckerier som åtar sig att trycka manuskript åt vem som helst, mot betalning. Då krävs ofta ett dokument som är redigerat och klart, som du överlämnar till tryckeriet.

Kostnaden beror på om du väljer färg eller svartvitt, vilken slags tryckning du vill ha, hur många sidor det gäller, vilken kvalitet du vill ha på papperet och inte minst: hur många böcker du trycker upp (ju fler desto billigare). När boken är klar är det upp till dig hur du vill sprida den; sälja eller ge bort?

Internettjänster

Det finns internettjänster som specialiserat sig på att göra böcker åt enskilda personer, grupper eller företag. Där laddar du upp ditt material på sajten, och får hjälp längs vägen med layout, bilder och andra val. Vissa förlag erbjuder färdiga layoutmallar för din text, andra kräver att du själv har redigerat sidorna först. Några exempel på tjänster: Gör din egen bok och Solentro. Mer professionella varianter är Books on demand och Bokutgivning.se.  Den kändaste internationella tjänsten är Blurb.

Vulkan var den första svenska tjänst som kunde erbjuda vem som helst att kostnadsfritt ladda upp sin bok till försäljning på sajten. Det är det i stället köparen av böckerna som står för kostnaderna. Du måste själv ha en färdig layout på ditt material, och kan välja hur omslaget och färger ser ur. Publit erbjuder numera också ungefär samma tjänster, även om de främst riktar sig till företagare och förlag. En viss kostnad tillkommer där, men så kan också din bok få möjligheter att nå bokhandlare. Internationella varianter är Lulu och authorcrossing.com.

Fler texter i ämnet (uppdaterad hösten 2009):

Tekniken print on demand, ungefärligt översatt:  ”tryckning vid efterfrågan”, har ökat möjligheten för människor att trycka och sprida sina alster. Den digitala trycktekniken gör det möjligt att trycka böcker, bilder och skrifter i små upplagor, och gör det framför allt möjligt för tryckerier eller förlag att slippa ha böcker på lager.

2 reaktioner till “Ge ut en bok”

  1. Pingback: Den digitala bokens framtid | Konkret idé & kommunikation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *