Framgångar och motgångar

Jag gillar kombinationen av de här två blogginläggen som jag nu vill tipsa om. Den ena handlar om framgångsstrategier – och den andra om misslyckanden.

Coachen Anthony Robbins, som skrivit många populära självhjälpsböcker om framgång, ”intervjuar” (nåja, snarare samtalar, skulle jag säga) några internetmiljonärer som på sin bloggsida. Han ville ta reda på vad framgångsrika personer har gemensamt. Vad är det som gör att vissa genomför sina idéer, och andra inte?

Här kan du se filmen: en diskussion med Frank Kern och John Reese. (man får ha lite överseende med att det blir lite hallelujavarning ibland, för slutsatserna är viktiga)

Det är välkänt att rädsla hindrar oss från att göra extraordinära saker. Men särskilt intressant tyckte jag resonemanget var att att högpresterande människor kanske är mer rädda än andra. Rädda för hur livet skulle se ut om man inte utvecklas, går vidare, än de som är beredda att nöja sig med det dem har. Och att rädslan därmed blir en stark drivkraft.

En annan slutsats blir också att det är viktigare än man tror, hur man ser på sig själv, sin potential och förmåga. Att visualisera framgång kan kännas fånigt och onödigt, men fungerar onekligen!

Uppdatering: Se också det här klippet,  en treminuterslektion från TED om vad som leder till framgång.

ansikte_gömmaögon

Hantera sina misstag

Men vägen till framgång (och här lämnar jag helt diskussionen om att framgång givetvis betyder olika saker för olika personer) kantas förstås också av misslyckanden. Alla gör vi bort oss ibland. Och då kan den här konkreta texten från Work awsome inspirera: en lista på hur du kan fixa till dina misstag.

Det handlar om att inte sopa problemen under mattan och hoppas att ingen ska upptäcka dem (vilket man givetvis helst av allt vill göra just när det hänt)….

En sammanfattning av de viktigaste punkterna:

– Ta ansvar (det ger dig trovärdighet, alla vet ändå vems fel det var)
– Ta in allt (lyssna med tålamod, de kommer antagligen också att berätta hur problemet ska fixas)
– Ta det på allvar (skämta inte bort problemet)
– Handla (var en aktiv del av lösningen, ta extra ansvar)
– Ta ingen skit (som Grynet brukade säga. Acceptera inte förolämpningar)
– Definera problemet – för att undvika att det händer igen
– Du kan inte lära dig något om du inte accepterar ditt ansvar
– Leta efter mönster och lär dig förstå hur du fungerar

PS: Tipstack till Anna Åberg och Anja, som ger mig inspiration från helt olika håll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *