Förändringar för journalister och politiker – och alla andra

Den här veckan har gått i föreläsningarnas och sociala mediernas tecken. Jag har genomfört utbildningar om sociala medier för två intressanta grupper: anställda på Sveriges Radio i Umeå, och politiskt engagerade för socialdemokraterna i Västerbotten.

På något vis innebar uppdragen olika sidor av samma mynt. Båda grupperna har viktiga uppgifter att fylla i samhället; att hantera information och kommunicera med medborgarna. Båda grupperna står också inför en stor förändring, när det gäller just synen på kommunikation – och inte minst sin egen roll i det hela. Hur ska jag som journalist eller politiker förhålla mig till de sociala arenorna på webben? När traditionell envägskommunikation ersätts med publikens möjligheter – och vilja – till medskapande och dialog, hur förändras då min egen roll? När jag måste lyssna och samtala i stället för att bara sända och föra ut ett budskap.

Allt det här och mycket till har vi diskuterat intensivt.

För många bjuder förändringen till skepsism och motstånd, men också till nyfikenhet och lust till förändring.

För mig, som älskar diskussioner och utvecklingsfrågor, är det otroligt spännande att få vara en liten del av denna omtumlande process. Men också märkligt att själv befinna sig i rollen som ”missionär”, där jag på något vis blir en talesperson för en ny kommunikationsform, och visar på alla tjänster, möjligheter och fördelar som finns på sociala webben. Vilket ibland kan kännas paradoxalt, eftersom jag inte på något vis tror att de sociala medierna är lösningen på alla världens problem, och stundtals har lite svårt för den här orealistiska hypen som ibland uppstår kring just begreppet sociala medier och dess betydelse. (Å andra sidan förstår jag inte en hel del av de baksidor som sociala medier påstås ha heller)

Men det är kanske som med religion eller politik: man kan vara övertygad om själva ideologin eller fenomenet, men samtidigt vara kritisk till vissa av dess yttringar.

För även om vi är mitt inne i en förändringsfas och fortfarande försöker hitta vårt förhållningssätt till det ”nya” sättet att kommunicera på internet, så är jag övertygad om att de stora principerna med öppenhet, transparens, dialog och medskapande är en nödvändig och i grunden omvälvande förändring – och ett jättelikt demokratiskt projekt. Om vi tar det på allvar och låter det genomsyra kommunikation på alla plan – både internt och externt.

Det märkliga blir förresten att ju mer jag föreläser om de sociala medierna, desto mindre skriver jag i och om dem. Kanske är det bara tillfälligt, eller så uppstår någon slags mättnad. Då är det ju så bra att det finns andra som formulerar sig bra och gärna:

Lästips för den som vill förkovra sig vidare:

* JMW:s serie om sociala medier och politik

* Same same but different – en blogg om mötet mellan gamla medier och nya

”Det som händer nu är världsomvälvande. Totalt. Den här folkliga och interaktiva tekniken kommer att ändra vårt sätt att kommunicera, till och med i rymden.”
/Författaren David Uppgren, från en artikel om sitt ny Twitterprojekt i Kristianstadsbladet

Föredraget för politikerna:

(Obs: Slideshare gör att vissa bilder blir konstiga eller fel)

4 reaktioner till “Förändringar för journalister och politiker – och alla andra”

 1. Luciana Oskarsson

  Hej, Jenny!

  Det du skriver nu avrundar allt vi pratade på föreläsningen igår. Jag tycker att du har alldeles rätt i att vara självkritisk när det gäller din övertygelse (i det fallet sociala media). Men det kommer alltid att finnas extremister, folk som tror att bara deras version är den rätta.

  Det var jättekul på föreläsning och jag lärde mig mycket. Hoppas att jag får en bra användning av det!

  MVH Luciana

 2. Jenny Eklund

  Hej Luciana!
  Kul att se dig här på webben och kunna avrunda – och fortsätta – diskussionen från igår. Det glädjer mig att du tycker att utbildningsdagen var givande!

 3. Nils-Göran Ericsson

  Ja nog är det aningen revolutionerande med de sk sociala medierna speciellt för en gammal ”gube” som jag. Men jag försöker hänga med. Fast ibland känns det som att tiden inte räcker till för att hinna kolla av alla platser på internet där jag valt att vara deltagare. Nu blev det ju ännu fler men man får väl sovra vilket är vad jag förstår ett måste för den moderna människan om man inte ska drunkna i informationsflödet. Tyckte ändå att du kom med vissa verktyg som gav möjligheter att skaffa sig ganska god info om läget utan att behöva läsa allt. Tack! Ska testa, men hör av mig om jag hamnar vilse i mediabruset.
  Nils-Göran (Nge!)

 4. Jenny Eklund

  Alla som vill utvecklas och testa nya saker är värda en applåd, särskilt gamla ”gubar”, Nils-Göran! 🙂

  Seth Godin (en internetguru) har sagt något i stil med att det stora problemet i vår tid inte är tillgång till för mycket information, utan att vi har bristande förmåga att sålla.

  Det gäller nog många av oss – inklusive mig själv. Att träna sig på att både hålla sig uppdaterad och sålla med omsorg är en färdighet som ständigt behöver tränas på…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *