Fixa egen webbtidning

Gör din egen webbtidning på några minuter. Du kan skapa innehåll från andra webbplatser och skriva eget material.

Idag har jag testat Newscred. En tjänst där du enkelt kan göra en egen webbtidning, genom att samla material från andra tidningar eller bloggar och komplettera med egna texter.

Spontant är jag förtjust. Jag gjorde bara ett enkelt test, skapade adressen stories.newscred.com och gjorde min egen låtsastidning på några minuter. Själva tidningsnamnet kan man byta ut när som helst, just nu blev det namnet Litteratur & Kommunikation, och jag valde att importera texter i just de ämnena.

Här kan du kolla in resultatet av mitt tidningstest.

Olika ämnesområden
I Newscreds arkiv finns färdiga ämnen att välja på. Jag valde Litteratur, och några författare de hade i utbudet. Sen kan man komplettera med egna flöden, det vill säga rss-prenumerationer från vilken webbplats som helst. Kanske dina egna favorittidningar eller bloggar? Eller så kan du lägga in valfria ämnen (men det verkar bara hämtas från några stora internationella tidningar).

Själv testade jag bara som hastigast att lägga in flöden från Minabibliotek.se, tidningen Kulturen och vår egen sajt.

Dessutom kan man skriva eget material och lägga in, under en viss rubrik.

Enkelt och snyggt
Det finns ju liknande gratistjänster på nätet, där man kan dra in olika flöden och skapa en skräddarsydd webbsida. Du kan göra en personlig startsida på nätet med hjälp av Netvibes, du kan skapa ett eget community via Ning, och du kan förstås också bygga upp en sida med exempelvis WordPress, som den här sajten använder.

Det jag gillar med Newscred är enkelheten, och att det är rätt snyggt. Om du har favorittidningar eller bloggar som du vill samla och visa upp på ett schysst sätt, så funkar detta utmärkt.

Inte så flexibelt
Nackdelen är att deras grundmaterial tas från engelskspråkiga tidningar. Ens egna prenumerationer/ämnen kan förstås tas var som helst ifrån, men där följer det tyvärr inte med några bilder. Vilket gör att de egna ämnena blir lite fulare uppvisat.

Grundtjänsten är gratis, men du kan också betala för en ”premium” variant. Antagligen kan man då lägga till fler funktioner, men jag har inte kollat upp exakt vilka.

Relaterade texter:

Gör din egen tidning (om Isuu och Tabbloid)

RSS för nybörjare

3 reaktioner till “Fixa egen webbtidning”

 1. Iraj Islam

  Hej Jenny,

  Tack för en riktigt bra review av vår tjänst!

  Om den nya NewsCred tar fart har vi planer på att lokalisera tjänsten och därmed också lägga till flerspråkiga nyhetskällor.

  Om du har fler förslag på hur vi kan förbättra NewsCred är det bara att skicka iväg ett mejl till oss.

  Bästa,
  Iraj
  Medgrundare NewsCred

 2. Pingback: Tweets that mention Fixa egen webbtidning | Konkret -- Topsy.com

 3. Jenny Eklund

  Iraj: Två viktiga saker tror jag är just det att kunna välja från svenska tidningar (eller vilket land man nu vill ha ifrån) och att kunna lägga in bilder på de personliga flödena. Då blir det mer relevant, och mer tilltalande!

  Jag mejlar gärna om jag kommer på fler förslag på förbättringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *