Ett axplock av intressanta länkar

Det finns så otroligt mycket intressant som publiceras på nätet. Här är ett litet smakprov på sådant jag tagit del av sistone och gärna tipsar vidare om:

Politik och medskapande:

– Gör din egen valaffisch. Barack Obamas ”Obamicon me” slog igenom stort förra året. Min egen version syns här till höger. Allt fler varianter poppar upp, vad sägs om den ironiska ”Make your own David Cameron poster”?.  Frågan är vilket parti som blir först ut med såna här personliga valaffischer i Sverige?!

– Hon bloggade sig till toppjobbet. Rebecka Beiresdorf ville hitta ett drömjobb, och startade bloggen Toppenjobbet för ändamålet. Nu har hon nått sina drömmar! Den som vill få intressanta tips, bland annat på hur man kan marknadsföra sin blogg, kollar med behållning in hennes sajt. Men Rebeckas tips i Metro är också värt att komma ihåg: ”Du måste vara ärlig om du ska exponera dig själv och bli ett varumärke på nätet.”

–  Ska man ha en bloggpolicy för anställda, och hur ser en sådan ut i så fall? Kommunchefen Mattias Jansson i Katrineholm (som själv är aktiv på sociala medier) har utrett frågan och presenterat ett mycket sympatiskt svar. ”Katrineholms kommun tror på öppenhet och på sina anställda och var och ens förmåga att själv fatta kloka beslut”, står det bland annat i skrivelsen. Läs hela här.

Ny kunskap

– Avhandlingar.se – Sök bland drygt 28 000 avhandlingar från högskolor och universitet. Ger en inblick i vad svenska doktorander och forskare håller på med.

– Sara Damber skriver om socialt entreprenörskap: ”Vi behöver bana väg för nya eldsjälar och entreprenörer som kombinerar det bästa från offentlig och ideell sektor – samhällsansvar, engagemang och kunskap – med nytänkande och affärsfokus från näringslivet.”

Litteratur:

– Nu håller programmet för Littfest 2010 att ta form. Här kan du få ett smakprov ur allt vi vill erbjuda alla besökare!

– Är tryckta ord alltid bättre än digitala? Nej, säger Anders Mildner och vi håller med.

– Ett spännande sätt att lämna tillbaka böcker från biblioteket! Interaktion i praktiken.

Utbildning i sånt man kan göra på nätet

– Det började som en internutbildning för bibliotekarier i USA, där personalen fick utbildning i 23 saker på 23 veckor. Här är en annan variant: 21 saker för 21:a århundradets föräldrar, för alla oss som ska uppfostra barn i en digital värld. (Från Darien Library)

Liknande utbildningar eller kurser i webbkunskap håller på att växa fram i Sverige, och vi på Headway North erbjuder bland annat en egen variant på liknande tema: Sociala medier i praktiken.

Manligt och kvinnligt

– VK:s kulturredaktör Sara Meidell drabbades av det manliga seendet. Hur man är kämpar är det svårt att vara jämställd…

– Ebba Lindsös nya bok om häxjakten på kvinnor med toppjobb, och olika sätt att kommunicera i maktens styrelserum.”Jag tycker liksom Pelle och Anders att gul är bra” – intressant fenomen, och underhållande formulerat.

Hur man döljer ointressanta saker på Facebook

Numera finns majoriteten av alla ens bekanta på Facebook. Men hur givande det än kan vara att hålla kontakt via FB, lika störande är det med postningar om Farmeville och fåniga test i ens eget nyhetsflöde. Det går att dölja – men många har missat den informationen. För er visar jag denna video, hur man döljer irriterande applikationer och statusmeddelanden:

Och slutligen, om genier

Apropå diskussionen om manliga genier som pågått i medierna den senaste veckan, rekommenderar en tittning på det här TED-talet av författaren Elizabeth Gilbert om kreativitet. Enligt henne finns det inte genialitet inom enskilda människor, utan vi har alla möjlighet att ta del av genialitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *