En märklig inbjudan och förunderlig kväll

Så gick det till när ett oväntat mejl blev till en fascinerande kväll med främmande människor.

En märklig men spännande middagsinbjudan landade i min mejlbox förra veckan. Det var från Elin Frost, en tjej som studerar till Kaospilot på Malmö Högskola. Som en del av sitt examensprojekt vill hon undersöka uppfattningar och tankar kring teater och kultur.tårta

”En del i detta projekt har blivit en ”Middagsturné” där jag samlar inspirerande personer kring dukade bord på lite olika platser i Sverige. Syftet med min turné är att skapa flera kreativa fält över en rad goda middagar med gäster som kanske inte möts så ofta (men som jag gissar har ett utbyte av varandra). Varje middag blir unik utifrån det Nu som uppstår. Förhoppningen är att vi tillsammans skall öppna upp för nya tankegångar kring scenkonst, det offentliga rummet och kanske rent av snudda vid den stora Meningen. Varje middag börjar där den föregående slutade genom en fråga som formulerats av tidigare gäster.”

Jag står för mat och vin. Du står för nyfikenhet och tankar. Du kommer när middagen är serverad som är 19.00 men stannar bara så länge du har lust.Låter detta intressant? Jag hoppas det, för jag skulle verkligen vilja träffa dig och höra mer om din syn på kultur, teater och vår samtid.”

”På onsdag hålls alltså Umeåmiddagen och då skulle jag vilja bjuda in just dig. Jag tror nämligen att du har infallsvinklar som skulle berika och öppna upp för många tankar. Samtidigt kan jag tänka mig att du säkert är nyfiken på den här typen av oväntade möten efter att googlat ditt namn… Jag har bjudit in gäster med allt från bakgrund i molekylärbiologisk forskning till renodlade skådespelare. Förhoppningen är att vi ändå inte blir mer än fem sex stycken som på ett väldigt avspänt sätt får chans att mötas och samtala med varandra. Jag hoppas och tror att detta kan bli ett sådant där samtal som plötsligt föder något nytt.”

Vem kan tacka nej till en sådan förfrågan?

Vi har fem personer med olika bakgrund som finklädda samlades på Norrlandsoperan (tre hade fått förhinder). Vi höll till i en av föreställningslokalerna, i ett stämningsfullt rum med jättelika kandelabrar, vackert dukade cafébord och champange, frukt och indisk mat. Fick öppna ett guldkuvert med frågor från den tidigare middagen i Stockholm och sen satte samtalet igång.

Jag har svårt att återge vad som sades under de tre timmarna. Allt var en smula surrealistiskt och fascinerande.  Såhär sammanfattar i alla fall vår fina värdinna Elin diskussionerna, på sin blogg:

”Kanske var det platsen vi var på som gjorde att samtalet som sedan följde om och om igen kom tillbaka till Operan, både som roll i samhället och konstform. En dialog om avsaknaden av stora visioner ledde till lekfulla tankar kring sportarenor i samband med institutionerna och särskild barnvaktstjänst för kulturarbetare och kulturkonsumenter. Vi pratade om grupperingar i vårt samhälle och hur svårt det är att få till verklig utveckling när vi grupperar oss som öar inom de fält vi redan verkar i. Det blev en fin kväll. Forskningen fick inte, på grund av avhoppen den stora plats runt bordet jag hade hoppats på men istället gavs mer tid och utrymme åt de gäster som kom. Och det är jag riktigt glad för.”

Det var en annorlunda men väldigt intressant upplevelse! Att ständigt träffa nya människor är jag van vid (som journalist får man ju anledning att kasta sig in i samtal med vem som helst), men inte på det här viset. Upplevelsen gav definitivt mersmak, och alla vi som var där var eniga om att liknande borde göras oftare. Umgås med människor på helt nya sätt, skapa nya möten och uppriktiga samtal.

“…denna märkliga blandning av det intima och det intellektuella: jag inbillar mig att jag lär mig mer och mer om hur upplysningstidens salonger fungerade”
Rolf Hugoson, reflekterar över kvällen

Mer om projektet går att läsa på kaospilot Elin Frosts blogg.

Fler bilder från kaospilotmiddagen (ber om ursäkt för kvalitén, men de kommer från min mobilkamera, och det var mörkt i rummet):

kaosmiddag1 Elin Frost

Magnus Aspegren och Sara Rimpi

Jenny Eklund och Kjell OscarssonRolf Hugoson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *