Efter workshopen om vårdsamverkan

happy_climber

Du vet den där känslan när man haft en stor utmaning framför sig som egentligen kan sluta hur som helst – men sen lyckas. Genom en kombo av hårt arbete, rätt förutsättningar, skicklighet, tur och teamwork. Den har jag just nu!

De senaste två dygnen har varit galet intensiva. Den lunch-till-lunch workshop som vi höll om vårdsamverkan mellan landstinget och kommuner i Västerbottens inland (läs mer om den här nedanför), krävde att vi samlade ihop oss med all kompetens, fingertoppskänsla och minutiös detaljplanering vi kunde uppbåda. Både från vårt eget håll, och från uppdragsgivaren. För första gången skulle 50-talet chefer, ledare och ledande politiker träffas för att hitta nya lösningar för en tidigare, på vissa håll, så infekterad fråga. Förväntningarna var ganska låga  – på gott och ont. ”Huvudsaken att vi får samlas i samma rum och prata med varandra” tycktes vara den allmänna inställningen.

Desto roligare när vi i stället lyckades med våra egna högt ställa ambitioner att faktiskt ägna den där tiden till att nå långt; att hitta gemensamma diskussionsytor, definitioner och nyckelvärden, till att enas om vilka hinder som ska undvikas framöver, och vilka konkreta lösningar som man behöver jobba vidare med framöver.

Härlig process att ha i ryggen både under terminen som kommer, och helgen som ligger framför oss!

Workshop om vårdsamverkan i inlandet

20-21 augusti hade vi ett uppdrag om att genomföra ett lunch-till-lunch-program med en intressant och utmanande workshop om vårdsamverkan mellan landstinget och inlandskommunerna i Västerbotten.

hands_healthcareFrågan om vårdsamverkan har varit på tapeten i länet länge. I vissa inlandskommuner har samarbetet med landstinget fungerat bra, medan det minst sagt varit ansträngt på andra håll. Den som bott några år i Västerbotten har nog inte kunnat undgå att notera den högljudda debatten med ockupation och till och med folkomröstning kring den infekterade situationen kring vårdplatser och sjukstugan i Dorotea kommun.

Det positiva med hela situationen är att så gott som alla nu vill ha en nystart och ett enhetligt grepp om situationen. Hur kan vi jobba tillsammans i kommuner och landsting för att få ett så konstruktivt och likvärdigt samarbete som möjligt? Så att patienterna aldrig få likvärdig vård, oavsett om de hanteras av en kommunal eller landstingsägd. Det är också frågan vi undersökte ett dygn i slutet på augusti.

Nystart och helhetsgrepp

Ett 50-tal representanter från både inlandskommuner och Västerbottens läns landsting samlades på en konferensanläggning i Lycksele under ett dygn, och vi fick förtroendet att leda workshopsdagarna med konstruktiva övningar och se till att processen gick framåt. Till vår hjälp finns engagerade tjänstemän och politiker, och en oberoende undersökande rapport som tagits fram, som lyfter både framgångsfaktorer och fallgropar för ett god vårdsamverkan.

Målet var att få en nystart och skapa förutsättningar för samarbete och samverkan som alla kan enas kring, och ge en grund för det långsiktiga arbete som sedan ska tas vidare av berörda parter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *