Den digitala bokens framtid

Boken framtid diskuteras friskt i bloggvärlden. Hur ska det gå för pappersboken och när kommer e-boken att användas i var mans hem?

readingDiskussionen initierades av Johanna på Bokhora som undrade ”vad som händer efter allt”, och hur läsningen påverkas när allt vi vill läsa får plats på ett usb-minne. Tanken kan svindla, men är antagligen inte så många år bort.

Från det är det många bloggare som funderat kring läsplattor och e-böckernas intåg.

Här finns en massa intressant läsning:

* Josefine på There and back again: E-bokmaratonstafettblogger
* Johanna Ögren på Bokhora: All books ever written (med måååånga läsarkommentarer)
* Bokbloggaren Petra från En annan sida, om sin drömläsplatta.
* E-boken, betalmodeller och boken  som avkoppling

* E-boksidan: Mina tankar på bokens framtid
* Författaren och skribenten Isobel Hadley Kamptz skriver om sina tankar kring litteratur och internet.
* Daniel Åberg om debatten om bokens framtid, del 1 och del 2.

Mina egna reflektioner är ambivalenta. Å ena sidan: underbart! Med tanke på allt jag läser på skärm och hur tunga och oflexibla böcker faktiskt kan vara. Praktiskt att bara ha en ”läsapparat” som kan laddas med valfri litteratur. Antagligen kommer vi, inom en kort framtid, tycka att alla dessa upptryckta böcker är ett enormt slöseri på resurser.

Samtidigt är jag också en av ”boknördarna”, som spontant känner att jag skulle sakna känslan av att läsa på papper. Och att man trots allt får en bättre överblick och kan läsa snabbare på papper (än så länge).

Tar tid att förändra vanor

Det finns redan idag en hel del e-böcker. Men, om man ser till utlåningen och efterfrågan vi har på minabibliotek.se, så är intresset för e-böckerna hittills väldigt svalt. Även om jag bortser från att det borde kännas bökigt att  läsa en bok direkt från datorn (jag orkar inte prova), så tar det också tid innan nya medier får genomslag.

Vi får inte heller glömma alla människor som aldrig läser böcker. Eller papperstidningar för den delen heller. (Papperstidningens död har ju för övrigt också debatterats länge) Hur kan tekniken utvecklas så att den också inkluderar de som inte redan är frälsta?

Boken speciell

Men även om de nya läsplattorna blir fantastiska och kommer att tåla både att läsas i motljus och kunna torkas av från glassklet och stå emot allehanda hårdhänta behandlingar, så tror jag också att den får svårt att konkurrera ut pappersboken helt. Inte bara av vana, utan också för att den just är analog och inte digital, och förknippad med avkoppling, som Josefine skriver:

Jag tror att kärnan är att för en stor mängd människor så är en analog tillvaro starkt sammanlänkad med avkoppling. Visst, det finns vissa (inga namn nämnda) som inte kan tänka sig något bättre själabalsam än några timmars umgänge med internet, men för väldigt, väldigt många är att koppla ner = koppla av. Bort med mobilen, bort med datorn, bort med mediebrus och annat som ”stör”. Bastubad, skogspromenader, fikastunder själv eller tillsammans. Och så en god bok.

Mer flexibla apparater önskas

Om jag själv får drömma, skulle jag önska en apparat som kunde fixa alla mina behov. Ringa, surfa, lyssna, läsa, se film, spela spel, se TV, skriva. Eller snarare önskar jag att de flesta digitala apparater vi har i hemmen skulle klara de här sakerna.

En bra läsplatta i all ära, men nog skulle det vara mest praktiskt om både datorn och TV:n, Nintendo Wii och Playstation och mobiltelefonen och mobila DVD-apparater och allt som nu finns, kunde kunde vara ännu mer flexibla!

(Visserligen fixar min kära iPhone redan nu flera av de här behoven. Men fortfarande krävs en hel del olika utrustning för att konsumera och skapa kultur idag.)

Men den traditionella, tysta och oflexibla pappersboken skulle jag ändå inte vilja vara utan.

Vad tycker du? Kommentera gärna.

Mer läsning om böcker:

Ge ut en bok

7 reaktioner till “Den digitala bokens framtid”

 1. Hans

  Lite besläktat är lösningen Nintendo gjort för klassrum och som jag bloggade om. Där utnyttjar man också mobil-bildskärm för text som idag oftast är tryckt eller handskriven på papper.

  Lycka till med din trevliga blogg!

 2. reflektorn

  Om jag själv får drömma, skulle jag önska en apparat som kunde fixa alla mina behov. Ringa, surfa, lyssna, läsa, se film, spela spel, se TV, skriva.

  Det där låter onekligen på pricken likt en beskrivning datorer som finns idag. 🙂

 3. Jenny

  Hans: Tack, och intressant det där om Nintendo. (även om man förstås inte vill binda sig till ett enda spelföretag…)

  reflektorn: Haha. Kanske var jag otydlig. 😉
  Visst kan man på sätt och vis göra allt sånt på en dator. Men man kan inte göra ALLT på SAMMA dator eller maskin. De olika programmen och spelen är ju inte kompatibla med varandra! (ta bara alla olika slags konsoller som behövs för olika spel…huga) Kanske blir det också flera olika slags läsplattor som ska konkurrera med olika tekniker (precis som musik och film och mobil och TV). Därför skulle jag föredra att allt, alla versioner och varianter, gick att ta del av överallt.

 4. Monica Strandberg Johansson

  Visst är vanans makt stor, men jag tror att fördelarna med läsplattorna kommer att väga över i framtiden. Viktiga grundvillkor är att läsplattorna blir lite billigare och att ett tillräckligt stort antalboktitlar finns att välja bland.
  Till läsplattornas främsta fördelar hör att läsplattorna är lätta och om du är som jag, som gillar tjocka riktigt bra böcker som väger en del, så blir maratonläsning i sängen inte så tröttsamt för armarna!
  Vi är många som har fler än en bok på gång samtidigt, och håll med om att visst vore det skönt med alla tio titlarna samlade i läsplattans minne, redo att plockas fram när som helst och var som helst?!.
  Och du behöver inte längre otåligt vänta i en lång bibliotekskö eller på att bokhandeln får hem fler exemplar av de titlar som är omtalade i medierna och därför populära. Den digitala boken går att få i obegränsat antal, utan några väntetider!
  Bokens styrka hänger inte så mycket i pappersbladen, utan i läsupplevelsen – det himmelska suget när man tar del av en riktigt bra berättelse.

 5. Pingback: Som vanligt i framtiden « Mattias Boström

 6. Pingback: Daniel Åberg » Hallå bokbranschen, har ni internet?

 7. Pingback: Ge ut en bok | Konkret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *