Det är många fler som bryr sig än man kan tro

Jag kan bara inte låta bli att engagera mig för saker och ting. Tro mig, jag försöker… För varken tiden eller energin räcker till allt man skulle vilja verka för. Men vissa saker är helt enkelt för viktiga för att man ska blunda.

Eftersom jag inte riktigt tror på slumpen, så tror jag också att det finns en mening med det mesta, och är glad att jag trots tidsbrist kunde hjälpa till med en viktig fråga, bara genom att dra igång en diskussion på Facebook.

Det handlar om tiggarnas situation i Umeå. En komplex fråga, som stört mig en hel del de senaste veckorna. Här är den facebooktråd som startade allt (viktigast är kommentarerna till inlägget). Inlägget var egentligen inte tänkt som något ”upprop”, men det växte i diskussionsfältet fram ett engagemang och en medmänsklighet som verkligen värmde hjärtat och som kan leda till någonting viktigt. Såhär skrev jag i alla fall:

Vad kan vi göra när det gäller tiggerifrågan?

Den här frågan gäller mest Umeåbor, men samtidigt alla som någon gång har mött tiggare på svenska gator. Oavsett om vi skamset vänder bort blicken, ger en slant och obekvämt skyndar förbi, eller stannar och pratar en stund.

Här i Västerbotten har vi varit förskonade från öppet tiggeri under många år, vi har förknippat det med storstäder och utomlandsproblem. Nu är problemen här, i vår egen hemstad, och vi vet inte riktigt hur vi ska förhålla oss till det. Frågan är komplicerad. Vårt kommunalråd har skapat en mediestorm den senaste veckan genom att uttrycka sig grovt generaliserande och sprida rykten om tiggarna i staden (de flesta verkar vara rumänska romer, ett av de mest utsatta folken i Europa). Fast grejen är kanske att han sätter ord på det som många redan tänker, och mytbildningen kring tiggare är stor, visar inte minst arbetet från regeringens hemlöshetsexpert.

Men jag vill med detta inlägg inte fastna i problemet. Som samhällsentreprenör, politisk engagerad (för Mp), men framför allt som medmänniska och så funderar jag mycket på hur man skulle kunna ta sig an denna mångbottnade fråga och hitta en framåtsyftande lösning.

Har lite egna tankar men först vill jag höra: Vad tycker du? Har du några idéer, förslag på innovativa, solidariska, engagerade, enkla, svåra, kortsiktiga eller långsiktiga lösningar på vad vi kan göra? Vill gärna höra dina tankar!

(Här kan man läsa mer: http://www.vk.se/1179254/nordebo-ett-kommunalrads-ansvar-holmlund-passerar-en-grans
http://www.svd.se/nyheter/valet2014/s-topp-tiggarna-aker-bmw_3491482.svd?sidan=3
http://www.vk.se/plus/1180812/de-tigger-som-en-sista-utvag)

Efter detta skrev VK om ”uppropet” och de engagerade medborgarna. Mötet den 9 maj kunde jag ironiskt nog inte vara med på själv, eftersom jag blev sjuk. Men en av konsekvenserna av diskussionerna på mötet blev en engagerad FB-grupp; Solidaritet med Romer i Umeå. Här diskuteras nu både akuta sätt att hjälpa till och långsiktiga steg till förändring, och säkert blir det fler möten för att fortsätta arbetet. (Det finns också en insamling där man kan skänka pengar, jag kan förmedla uppgifterna för den som vill bidra eller vara med i gruppen)

Kommunens Romska brobyggare gör ett hästjobb med att dagligen finnas som stöd för tiggarna och försöka tillgodose grundläggande behov. Föreningarna Öppen Gemenskap och Romer i Minoritet gör mycket för att bidra till en drägligare tillvaro för de utsatta personerna. 
Flera politiska partier har de senaste veckorna haft olika möten där intentionen varit att lyfta frågan, skapa medvetenhet och försöka hitta olika sätt att komma vidare med fattigdomfrågan, både lokalt och internationellt.

Och även om situationen är långtifrån löst, så är jag tacksam över att bo och verka i en stad där så många människor vill verka för humanitet och medmänsklighet. Och att jag fick hjälpa till på ett litet hörn.

hands

Uppdaterat 26 maj, efter EU-valet: En dag som denna, när vi ser att de mörkbruna och rasistiska rörelserna beklämmande och oroväckande nog får mer och mer stöd runtom i Europa, är jag särskilt glad för att Umeå är den kommun i landet där SD fick minst minst antal röster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *