"Bokhororna", bokbloggar och bokcirklar

Härom veckan träffade jag och intervjuade två av bloggarna på den kända bokbloggen Bokhora.se. Artikeln med Johannorna finns på Minabibliotek.se: ”Bokbloggar är bra för ensamma kufar”.

Det finns ett otroligt stort intresse för att prata om böcker idag, både på nätet och hemma hos folk. Bokcirklar är den snabbast växande fritidssysselsättningen, sägs det.

De flesta gör som jag och mina bokcirkelvänner; träffas inofficellt hemma hos en av deltagarna en gång i månaden för att diskutera och fika. Men bibliotekens bokcirklar blir också fulltecknade, och den sajten Bokcirklar.se lockar allt fler att bokprata med andra via webben. För att inte tala om alla bokbloggar som webben kryllar av, på Bokbloggar.nu samlas bloggar om litteratur, leta gärna efter dina egna favoriter. (Själv följer jag ett tiotal bokbloggar med varierande innehåll).

Det finns något fascinerande att läsa om och diskutera böcker med andra. Att känna tillhörighet när någon fått samma känsla som jag fick, att utvecklas när någon ser nya mönster som inte jag såg, och att utmanas när någon gillar det jag avskydde, eller avskyr det jag älskar. I min grupp har vi alla olika bakgrund, åldrar och åsikter, men det är också det som blir intressant.

För att citera den amerikanska filosofen Martha Nussbaum: ”Skönlitteratur är den indirekta vägen till mänsklig erfarenhet.”

Lite pretto kanske, men ack så sant.

Foto: Anna-Karin Drugge
Foto: Anna-Karin Drugge

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *